ASV atklāj Krievijas propagandistu un FSB uzturētu "botu fermu" (2)

Foto: TVNET kolāža

ASV amatpersonas paziņojušas, ka likvidēta Krievijas "botu ferma". Slepenajā ietekmes operācijā, ko Kremļa propagandisti īstenoja roku rokā ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FSB), ar mākslīgā intelekta palīdzību tika uzģenerēti gandrīz 1000 viltus sociālo tīklu kontu, kuri izlikās par amerikāņiem.

Krievijā savulaik darbojās "troļļu fermas" – tās algoja darbiniekus, kuri sociālo tīklu vidē izplatīja Krievijas propagandas vēstījumus. "Botu fermas" atšķiras ar to, ka komentārus sacer nevis reāli cilvēki, bet gan mākslīgā intelekta rīki.

Otrdien publiskoti ASV Tieslietu ministrijas dokumenti par atklāto Krievijas "botu fermu". Tajos norādīts, ka idejas autore esot bijusi Kremļa propagandas raidorganizācijas RT galvenās redaktores Margaritas Simonjanas vietniece Anna Belkina. Botu tīklu esot izveidojis kāds cits RT darbinieks, un pēc tam operācijai pievienojies FSB aģents. 

ASV Tieslietu ministrija "botu fermu" raksturojusi kā mēģinājumu "radīt disonansi Savienotajās Valstīs, izplatot dezinformāciju".

Belkina raidorganizācijai BBC sniedza sarkastisku komentāru. "Man ļoti patīk iekopt savu fermu (vasarnīcā) – tur gan galvenokārt atrodami tomāti un zemenes, un diemžēl FSB neko nepalīdz," viņa rakstīja.

ASV Tieslietu ministrija sociālajam tīklam "X" prasījusi sniegt informāciju par 968 kontiem, ko izmeklētāji uzskata par iesaistītiem Krievijas dezinformācijas operācijā. Ar mākslīgā intelekta palīdzību izveidotie viltus profili izplatījuši Krievijas dezinformāciju, galvenokārt par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

ASV Tieslietu departaments publicējis informāciju par vairākiem viltus kontiem, ar ko var iepazīties šajā saitē. Pēc visa spriežot, viltus profili bija piesaistījuši pavisam nedaudzus sekotājus.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu