Gurķošanās laiks! Kā gurķis var būt noderīgs veselībai un skaistumam?

Foto: Shutterstock

Sācies gurķu laiks - lūk, kas tev jāzina par šo brīnišķīgo dārzeni: kāpēc tas ir ļoti noderīgs šajā karstajā laikā, kāpēc tas ir vēlams uzturā un kādu pienesumu tas sniedz mūsu veselībai un skaistumam!

Gurķis - dārzenis ar ļoti senu vēsturi

Kā izrādās, gurķis ticis novērtēts jau tālā pagātnē. Par gurķu dzimteni tiek uzskatīta Indija, kur tos audzē jau kopš 3.gadu tūkstoša pirms Kristus. Ir arī atrastas liecības, ka gurķis attēlots pat Senās Ēģiptes zīmējumos un Grieķu klostera freskās. Tas viss apliecina, ka cilvēki jau sen saprata gurķa kā dārzeņa noderīgās īpašības labai pašsajūtai un cilvēka veselībai. 

Kas tad zaļajam gurķim vēderā?

Gurķos ir 97% ūdens, 3% šķiedrvielu, kā arī minerālvielas: kālijs, nātrijs, kalcijs, fosfors un hlors.

Kopā ar Apotheka sertificēto farmaceiti Amandu Ozoliņu izkristalizēsim iemeslus, kāpēc būtu jāēd gurķi!

1. Rehidrē organismu un izvada toksīnus

"Kā jau varējām nojaust, Austrumos jau izsenis saprata, ka gurķis var lieliski aizstāt ūdeni, ja ūdens nav, bet valda ļoti liels karstums. Gurķis lieliski atsvaidzina un spēj ķermeni apgādāt ar nepieciešamo ūdens daudzumu, jo tā sastāvā ir 95 - 97% ūdens," skaidro farmaceite. Tāpat gurķu šķēles ir laba piedeva dzeramajam ūdenim. "Stabila vērtība – gurķi lielākoties neizraisa alerģijas, piemēroti teju jebkuram cilvēkam, tam ir maiga, svaiga garša un viegla, vasarīga smarža," iesaka farmaceite.

Paralēli šai labajai īpašībai gurķis ir arī lielisks detoksikācijas palīgs, kas spēj izvadīt toksīnus no organisma. 

2. Gurķis kā vitamīnu avots.

Lai gan var šķist, ka dārzenī, kurā ir 97% ūdens, vitamīnu nemaz nevar būt, tie ir maldi. "Gurķī ir ikdienas vitamīnu deva, turklāt tur esošais A, B, C vitamīns nāks par labu imunitātei. Zaļajā dārzenī ir arī daudz organismam nozīmīgu mikroelementu: kālijs, nātrijs, kalcijs, fosfors un arī hlors. Gurķis ir arī joda avots," stāsta farmaceite. Kā uzsver Amanda Ozoliņa, gurķī nozīmīga sastāvdaļa ir kāds ferments, ko dēvē par erepsīnu. "Tas šķeļ olbaltumvielas un attīra zarnu traktu no kaitīgām baktērijām. Tas tāpēc, ka gurķis satur daudz ūdens, kas ir vajadzīgs šajā procesā, jo ūdens ir veids, kā mēs viegli varam uzņemt daudz bioloģiski aktīvu vielu," skaidro farmaceite. 

3. Gurķa labums veselībai

Gurķis un gurķa sula spēj palīdzēt: 

  • attīrīt asinis;
  • izvadīt toksīnus;
  • ārstēt locītavu iekaisumus;
  • regulēt vielmaiņu un dziedzeru darbību;
  • atjaunot šūnas;
  • normalizēt asinsspiedienu;
  • reimatisma gadījumā;
  • ārstēt paģiras;
  • atsvaidzināt elpu;
  • mazināt saules apdeguma sāpes un satūkumu;
  • Mazināt stresu, nogurumu un apātiju.

Lieliska ideja!

Labās baktērijas var uzņemt, ne tikai ēdot skābētus kāpostus, bet arī fermentējot jebkurus sezonas produktus, piemēram, sagriez ripiņās gurķus, cieši sapildi burkā, pārlej ar sālsūdeni (uz 500 ml 2 tējkarotes sāls), uzliec slogu un atstāj istabas temperatūrā uz trīs dienām – lai burbuļo un fermentējas. Pēc tam – burkai vāku virsū, ledusskapī iekšā, un pēc mēneša ar fermentētajiem gurķiem varēsi iepriecēt savu mikrobiotu.

4. Gurķis - sabiedrotais diētām

Ja vēlies ievērot diētu, tad gurķis taps par tavu labāko draugu! "Gurķī ir ne vien daudz ūdens, bet arī ļoti, ļoti maz kaloriju. 100 g gurķu satur tikai 14 kkal! "Papildus tam, lai sagremotu gurķi, organisms iztērē vairāk kaloriju, nekā saņem, to apēdot, tāpēc šo var uzskatīt par ļoti diētisku produktu," kaloriju apmaiņu ieskicē farmaceite Ozoliņa. 

Foto: Shutterstock

5. Labums pat gurķu mizās!

Gurķu mizā, kā izrādās, ir daudz A, C un K vitamīna, kā arī dzelzs, kālija, fosfora, vara un magnija. Ēdot bioloģisku gurķi ar mizu, tā var uzlabot vielmaiņu, pazemināt cukura līmeni asinīs un attīrīt asinsvadus arī no holesterīna.

Gurķis skaistumkopšanā

"Gurķu ripiņas uz acīm - sena omīšu recepte, kuru novērtēs mūžīgi. Auksts gurķis tik tiešām noņem tūsku, sejas pietūkumu un lieliski mitrina ādu ap acīm," atgādina farmaceite. Vai zināji, ka gurķis ir vienīgā no dabas veltēm, ko droši drīkst izmantot arī ādas kopšanai ap acīm?

Kā vēl gurķis var kalpot par skaistumkopšanas līdzekli? Seju var droši ierīvēt ar gurķa gabaliņu, un arī tad uzreiz sajutīsi patīkamu svaigumu. "Tieši šo labo īpašību dēļ gurķis ļoti bieži ir dažādu skaistumkopšanas līdzekļu sastāvā - krēmos, maskās, gelos, dušas želejās, tonikos, ziepēs u.c." stāsta Amanda Ozoliņa.

No gurķa pagatavotas sejas maskas dažādiem ādas tipiem

Maskas, kuras gatavotas no gurķa, ieteicams lietot vienu līdz divas reizes nedēļā.

Sausai sejas ādai – 4 ēdamkarotes rīvēta gurķa sajauc ar 2 ēdamkarotēm skāba krējuma, masku tur uz sejas 20 minūtes un pēc tam noskalo ar siltu ūdeni.

Taukainai sejas ādai – sajauc sarīvētu gurķi ar sarīvētu ābolu un tur uz sejas 30 minūtes, noskalo ar siltu ūdeni.

Pret grumbām – smalki sarīvētu gurķi sajauc ar olas baltumu un tur 20 minūtes, pēc tam noskalo.

Sagurušai un bālai ādai – nelielu sarīvētu gurķi sajauc ar vienu tējkaroti medus, tur uz sejas 15 minūtes. Pēc tam noskalo ar vēsu ūdeni.

Problemātiskai un taukainai ādai – no sarīvēta gurķa izspiež sulu un sajauc ar biezpienu, tur uz sejas 20 minūtes un noskalo ar siltu ūdeni.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.  

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu