Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Svarīgs jauninājums: visiem jaunajiem spēkratiem ES jābūt aprīkotiem ar automātisko ātruma ierobežotāju (24)

Jūrmalas šoseja, kur vasarā atļauts braukt ar 110 km/h
Jūrmalas šoseja, kur vasarā atļauts braukt ar 110 km/h Foto: LETA

Visiem jaunajiem automobiļiem, kas no 7. jūlija tiek pārdoti Eiropas Savienībā, jābūt aprīkotiem ar automātisko ātruma ierobežotāju, raksta britu laikraksts "Daily Mail".

Tā ir tehnoloģija, kas var automātiski ierobežot transportlīdzekļa ātrumu, ja autovadītājs pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu. ISA (Intelligent Speed Assistance) tehnoloģija izmanto GPS satelītnavigāciju un var noteikt ceļa zīmes, izmantojot kameras.

Pirms ISA samazina transportlīdzekļa ātrumu, sistēma brīdina vadītāju, lai viņš to samazina. Šim nolūkam vadītāja ekrānā parādās brīdinājums, un stūres rats sāk viegli vibrēt. Turklāt atskan īss skaņas signāls.

Ja autovadītājs ignorē brīdinājumus, sistēma pati samazina motora jaudu, nepieslēdzot bremzes.

Eiropas Parlaments grozījumu pieņēma 2019. gadā, lai uzlabotu ceļu satiksmes drošību. Izmaiņas neietekmē jau ekspluatācijā esošos automobiļus, tāpēc tiem nav nepieciešams uzstādīt ISA sistēmu.

Lai gan izmaiņas pašlaik ir spēkā tikai Eiropas Savienībā, tās skars arī Apvienoto Karalisti, Norvēģiju, Šveici un citas Eiropas valstis. Tomēr atšķirībā no ES valstīm tur sistēmas izmantošana nav obligāta, tāpēc ISA sistēmu var izslēgt.

Nepalaid garām!
Uz augšu