Gandrīz katram nācies dzirdēt sūdzības par preču dārdzību Latvijas veikalos un padomus, kā ietaupīt, iepērkoties nevis tradicionālajā tirdzniecības vietā klātienē, bet gan internetā, vai arī atvedot preci no Vācijas. Neizpratni izraisa arī fakts, ka Latvijā pazīstamu zīmolu produkciju kaimiņvalstīs var iegādāties lētāk nekā mūsu veikalos. Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe sarunā ar tiešsaistes žurnālu TVNET+ skaidroja, ka ekonomikas likumi visur darbojas vienādi, turklāt arī Lietuvā un Igaunijā cilvēki nereti sūdzas, ka pie viņiem ražotās preces Latvijā ir lētākas.

Veļas pulveris un zobu pasta Vācijā maksā divreiz lētāk nekā “Drogās”. Zīdaiņu pārtiku no Polijas ar visu piegādi uz Latviju internetā var iegādāties divreiz lētāk nekā pašu mājās, sauļošanās krēmi no Anglijas, kurus pasūta caur Franciju, ļauj ietaupīt 10 līdz 15 eiro – tie ir tikai daži piemēri, kas pēdējās dienās lasāmi sociālajos tīklos. Tirgotāju alkatība, konkurences trūkums un mazais tirgus ir biežāk dzirdamās atbildes uz jautājumu, kādēļ Latvijā viss ir tik dārgs.

Ar interneta veikaliem viss it kā būtu puslīdz skaidrs. “Atvest no kaut kurienes Eiropā ir lētāk, jo viņi pērk no noliktavas nevis no veikala, kurā kāds ir samaksājis par to, ka izņem no konteinera, uzkrāj, ieliek plauktā un noslauka putekļus. Visas šīs darbības uzreiz veido izmaksas. Tāpēc veikala plauktā vienmēr būs dārgāk nekā no kaut kādas noliktavas uzreiz,” skaidro Ingūna Gulbe