Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Namu apsaimniekotājus Rīgā drīz sāks sodīt par bioatkritumu konteineru neuzstādīšanu (3)

Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgā jau kopš šī gada marta pie daudzdzīvokļu mājām bioloģisko atkritumu konteineriem ir jābūt obligāti, bet ne visi namu apsaimniekotāji to ir ņēmuši vērā, tāpēc pašvaldība drīz sāks sodīt, atsaucoties uz "Latvijas Radio" informāciju, trešdien vēsta portāls "LSM.lv".

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītājs Viesturs Zeps apstiprināja "Latvijas Radio", ka drīz pašvaldība piespriedīs sodus. 

"Tātad mēs vēl dodam nosacīto handikapu, jo nav jau mērķis sodīt. Mērķis jau ir patiesībā panākt to, lai mēs visi saprotam, kāpēc mēs nošķirojam, saprotam, ka atkritumu nonākšana poligonā ir pats sliktākais videi, faktiski mūsu nākotnei, kas vien ir iespējams. Tāpēc mēs šķirojam," medijam uzsvēra Zeps.

Viņš neslēpa, ka tā sauktie "brūnie konteineri" (bioloģiskie) sagādā zināmas problēmas, piemēram, jāveido normālas konteineru nojumes, ir jāveido vietām arī iegultie konteineri. Tāpat, kā medijam klāstīja Zeps, rit darbi pie ērtākiem risinājumiem, piemēram, konteinerā ieklātiem maisiem, lai vismaz būtu mazāka smaka.

Kā vēsta portāls, kopumā galvaspilsētā paredzēti 8000 brūnie (bioloģisko atkritumu) konteineri, patlaban trūkst 2000, vēsta portāls. 

Namu apsaimniekotāji pat atraduši veidus, kā jaunos noteikumus apiet, proti, tie uzstādījuši mazākos konteinerus ar retāko izvešanas reizi un iznākumā iedzīvotājiem pat jāmaksā vairāk. Par šādu shēmu "Latvijas Radio" pastāstījis "Eco Baltia" vide valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

"Tāpēc es saistošos noteikumus papildinātu, ka ne tikai obligāti, bet arī obligāti minimālie apjomi.

Nu beidziet izlikties, ka 60 dzīvokļos šāds konteiners piepildās divās nedēļās. Nu tā kā - nopietni? Un zaļie piepildās septiņi trīsreiz nedēļā.

Nu tas tāds piemērs no vidējā Rīgas daudzdzīvokļu nama," tā "Latvijas Radio" norādīja Aizbalts.

"Latvijas Radio" arī atgādina, ka Rīgā bioloģisko atkritumu apsaimniekošana par kubikmetru iedzīvotājiem maksā par aptuveni 10 eiro mazāk nekā sadzīves atkritumu izvešana. Pašvaldībā tikmēr norāda - bioloģisko atkritumu izvešanai nākamajos gados būtu jākļūst lētākai.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu