Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ukrainas ceļš neatgriezeniski ved uz NATO, apgalvo Blinkens (3)

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Foto: AFP / Scanpix

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens trešdien, 10. jūlijā, apliecinājis Ukrainai, ka tās ceļš neatgriezeniski ved uz pievienošanos NATO, bet tas būs iespējams tikai pēc kara beigām.

32 alianses dalībvalstis šodien vienojās, ka Vašingtonā notiekošā NATO samita gala paziņojumā tiks apliecināts atbalsts Ukrainai "tās neatgriezeniskajā ceļā uz pilnīgu eiroatlantisko integrāciju, tostarp dalību NATO".

Deklarācijā arī tiks atkārtots, ka Ukraina saņems oficiālu uzaicinājumu pievienoties "tad, kad sabiedrotie tam piekritīs un būs izpildīti nosacījumi".

Nepastāvot reālām cerībām Ukrainai saņemt uzaicinājumu pievienoties NATO, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis centās panākt, lai NATO vismaz stingri garantētu, ka Ukraina varēs pievienoties militārajai aliansei nākotnē.

ASV un vairākas citas valstis iebilst pret Ukrainas dalību aliansē, kamēr turpinās karš ar Krieviju. Tās ir arī uzsvērušas, ka Ukrainai ir jāveic būtiski pasākumi, lai risinātu korupcijas problēmu, kā arī citas sistēmiskas reformas.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzsvēra, ka Ukraina tuvākajā laikā nepievienosies NATO. "Lai uzaicinātu jaunu sabiedroto, mums ir vajadzīga vienprātība. Visi sabiedrotie ir vienisprātis, ka Ukraina kļūs par dalībvalsti, bet ir pāragri runāt par to, kad tas notiks," žurnālistiem sacīja NATO ģenerālsekretārs.

Video: Pie Krievijas vēstniecības notiek pikets pret uzbrukumu Ukrainas bērnu slimnīcai

Video: "Brīvību Ukrainai!" Pikets pie Krievijas vēstniecības  8. jūlijā

Video: Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska publicētais video no Krievijas raķešu trieciena bērnu slimnīcai

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu