Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

600 eiro – vai ar to varētu iztikt nākotnes pensionārs? (9)

Foto: Shutterstock

600 eiro. Apmēram tāda šobrīd ir vidējā pensija valstī – puse no vidējās algas pēc nodokļu nomaksas. Pēdējos 30 gadus iedzīvotāju skaits Latvijā samazinās, un, ja šobrīd strādājošo un pensionāru attiecība ir 2 pret 1, tad nākotnē tā varētu būt 1pret 1. Tas nozīmē, ka jautājums, vai, pienākot pensionēšanās vecumam, saņemsiet cienīgus ienākumus, ir īpaši aktuāls. Skaidrs ir viens – lai, aizejot pensijā, dzīvotu pārticīgi, ar 1. un 2. pensiju līmeni nepietiks, ir jāiegulda pensiju 3. līmenī.

Statistika nav iepriecinoša: vairāk nekā 20 gadus dabiskais pieaugums Latvijā ir negatīvs, bet kopš 2021. gada mirušo skaits divreiz pārsniedz dzimušo skaitu. 2024. gada sākumā valstī bija 1,8 miljoni iedzīvotāju – par gandrīz 19 tūkstošiem mazāk nekā gadu iepriekš. Turklāt jauniešu skaits šobrīd ir mazāks nekā citās vecumgrupās, kas nozīmē, ka nākotnē darba tirgū ienāks mazāk strādājošo. Toties iedzīvotāju skaits, kas tuvojas pensijas vecumam, manāmi pieaug. Demogrāfijas tendences ir līdzīgas visā Eiropā, arī Latvijā, – sabiedrība noveco. Šobrīd Latvijā ir gandrīz 500 tūkstoši pensijas saņēmēju, katru gadu pensijā dodas ap 20 tūkstošiem cilvēku.

Vidējā pensija Latvijā ir 567 eiro mēnesī – vairāk nekā uz pusi mazāka par vidējo neto algu, bet katrs ceturtais pensionārs iztiek ar 400, 500 eiro mēnesī.

Cik liela būs tava pensija? Atbilde katra paša rokās.

Šie cipari liek aizdomāties – vai, aizejot pensijā, varēs saglabāt esošo dzīves līmeni, parūpēties par veselību, īstenot ieceres, ceļot? Bez papildu investīcijām savā nākotnē tas var arī neizdoties. Tomēr atbilde uz jautājumu, cik liela būs pensija, ir katra paša rokās. Viens no efektīvākajiem risinājumiem, kā izveidot “drošības spilvenu” nākotnei, ir ieguldīt pensiju 3. līmenī.

Lai sāktu investēt savā nākotnē, nepieciešams tikai lēmums un dažas vienkāršas darbības internetbankā vai bankas filiālē. Turklāt par to, ka veido uzkrājumu, valsts tev vēl piemaksā, par veiktajām iemaksām pensiju 3. līmenī atgriežot iedzīvotāju ienākumu nodokli 20% apmērā.

Sākt ieguldīt pensiju 3. līmenī var jebkurā vecumā, tomēr, jo ātrāk cilvēks sāk krāt un jo ilgāk to dara, jo mazākas ikmēneša iemaksas vajadzīgas lielāka pensijas kapitāla uzkrāšanai. Pērn CBL Atklātajā pensiju fondā atklāja pozitīvu tendenci – par investīcijām nākotnē sākuši rūpēties jaunieši no 18 gadiem.

Vēl viena priekšrocība – iemaksas 3. līmenī var veikt atbilstoši ienākumiem. Piemēram, 2023. gadā vidējā iemaksa CBL Atklātajā pensiju fondā sasniedza 51,85 eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2022. gadā. Analizējot CBL pensiju 3. līmeņa plāna datus, iezīmējās tendence – brīvprātīgās iemaksas pensiju 3. līmenī kļūst lielākas. "Pensiju 3. līmenis ir ērts jebkādam dzīves ritmam. Palielinoties ienākumiem, jācenšas palielināt arī savas iemaksas. Gadījumos, kad finanšu situācija pasliktinās, ir iespējams iemaksu apjomu samazināt,” stāsta finanšu eksperte Agnese Zvaigznīte.

Novirzīt līdzekļus pensiju 3. līmeņa uzkrājumā noteikti ir izdevīgāk nekā glabāt naudu kontā vai “krāt zeķē”, jo privātie pensiju fondi iemaksāto naudu iegulda, ar mērķi ne vien saglabāt, bet arī vairot uzkrājumu vērtību ilgtermiņā. Regulāri veicot iemaksas pensiju 3. līmenī, pensija var pieaugt līdz pat 80% no ienākumu apjoma pirms darba gaitu beigšanas.

  •  Pensiju 3. līmeņa dalībnieks var pieteikties vairākos pensiju plānos vienlaicīgi, kā arī veidot uzkrājumu pie vairākiem pārvaldniekiem.
  • Uzkrāto kapitālu var arī izvēlēties pārvest no viena pārvaldītāja pie cita, izvēloties sev piemērotāko un izdevīgāko, tāpat arī var mainīt ieguldījumu plānus.
  • Saniedzot 55 gadu vecumu, var turpināt investēt nākotnē, bet var arī saņemt uzkrāto kapitālu.
  •  Pensiju 3. līmeņa kapitāls ir mantojams. To var brīvi novēlēt jebkurai paša izvēlētai vienai vai vairākām personām.
  •  Iemaksas var veikt patstāvīgi, kā arī to var darīt darba devējs, rūpējoties par darbinieku labklājību un papildus motivējot.

Iedzīvotāji ir novērtējuši vienkāršo un efektīvo veidu, kā pavairot savus nākotnes ienākumus. Par to liecina šī gada pavasarī veiktā bankas Citadele aptauja par iecienītākajiem ieguldījumu veidiem Latvijas iedzīvotāju vidū. Iemaksas pensiju 3. līmenī aptaujātie pieminēja gandrīz tikpat bieži (27%) kā ieguldījumus uzņēmumu akcijās, obligācijās un zeltā (28%).

Svarīgākais
Uz augšu