Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

"Ozempic" pasargā no vēža? Nē, tās ir zāles diabēta ārstēšanai! (1)

Foto: Reuters / Scanpix

Lielu popularitāti guvušie cukura diabēta ārstēšanas medikamenti “Ozempic”, kā arī citi līdzīgi medikamenti, ko izmanto arī tievētāji, varētu mazināt risku sasirgt ar vēzi, liecina jauns pētījums.

pacienti ar otrā tipa cukura diabētu, kuriem ir jālieto medikamenti ar glikagona petīdu-1 (GLP-1), ir retāk sasirguši ar vēzi, kas parasti ir tipisks cilvēkiem ar lieko svaru. Pacienti, kuri ārstēti ar insulīnu, ar vēzi saskārušies biežāk, liecina pagājušajā nedēļā publiskotais pētījums “JAMA Network Open”. Tiesa gan, jaunie preparāti nav bijuši labāki par metformīnu – vecākām diabēta zālēm, kurām arī ir tipiski vēža mazināšanas riski.

Pētījumā iekļauti vairāki preparāti, tostarp “Novo Nordisk” ražotie “Ozempic”, kā arī “Wegovy”, ko izmanto cilvēki, lai zaudētu svaru. Ņemot vērā jauno informāciju, “Novo Nodrisk” akciju vērtība Ziemeļamerikā pieauga par 2,2%.

Pētījumā izmantoti ieraksti par vairāk nekā 1,6 miljoniem otrā tipa cukura diabēta pacientiem vairāk nekā 15 gadu ilgumā. Pētījumā izmantoti dati līdz 2018. gada novembrim, kas ir mazāk nekā gadu pēc “Ozempic” ieviešanas lietošanā ASV. Līdz ar to lielākā daļa pacientu, kuri lietojuši GLP-1 preparātus, ir izmantojuši pirmās paaudzes medikamentus, kā “Novo Nordisk” ražotos “Victoza”.

Tomēr šis pētījums var tikt uzskatīts par pierādījumu tam, ka plaši izmantotās diabēta un svara zaudēšanas zāles var spēlēt lomu vēža novēršanā.

Svarīgākais
Uz augšu