Šomēnes Vašingtonā notikušais NATO samits iezīmēja alianses dibināšanas 75. gadadienu, un tas notika kritiskā brīdī. Tā kā draudi globālajai stabilitātei attīstās ārpus konvencionālajām militārajām jomām, NATO ir jācīnās ar dezinformācijas uzplūdiem, kas grauj alianses vienotību un vērtības. Konkrētāk, dalībvalstīm ir jānovērš naidīgu autoritāru režīmu manipulācijas ar sabiedrisko domu, kuras tiek īstenotas, izmantojot tehnoloģijas, lai vadītu "kognitīvo karu".

Samitā liela uzmanība tika pievērsta karam Ukrainā un nepieciešamībai pielāgot NATO kolektīvās aizsardzības sistēmu mūsdienu informācijas ekosistēmas realitātei. Krievijas brutālais agresijas karš ir atklājis kognitīvā kara radīto draudu mērogu, Kremlim organizējot masveida kampaņu sociālajos medijos, kuras mērķis ir izplatīt nepatiesus naratīvus, kurināt pret Rietumiem un demokrātiju vērstus uzskatus un graut NATO lielāko spēku – alianses vienotību.

Protams, informācijas karš nav nekas jauns. Aukstā kara laikā NATO apzinājās un vērsās pret Padomju Savienības centieniem izmantot propagandu un dezinformāciju, lai vājinātu Rietumu demokrātijas. Tomēr kopš tā laika