Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ungārija pārmet NATO sabiedrotajiem "dubultstandartus" attiecībā uz karu Ukrainā (16)

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto.
Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto. Foto: Reuters/ScanPix

Ungārijas valdība ceturtdien pārmetusi NATO sabiedrotajiem dubultus standartus un izgāšanos attiecībā uz karu Ukrainā.

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sacīja, ka Ungārija turpinās iestāties par dialogu un diplomātisku kanālu izmantošanu.

Ministrs apgalvoja, ka pēdējo divarpus gadu laikā īstenotā stratēģija ir bijusi pilnīgi neveiksmīga.

NATO samita noslēgumā Sijārto pārstāvēja Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu, kurš pameta samitu agrāk, lai Floridā tiktos ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Sijārto kritizēja NATO nekonsekvento pieeju, norādot, ka Izraēla tiek mudināta risināt sarunas ar palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās", kamēr Ukrainas konfliktā diplomātiskie kanāli joprojām ir slēgti.

Viņš arī kritizēja spiedienu, kas tiek izdarīts uz tādām Eiropas Savienības (ES) valstīm kā Ungārija, lai tās pārtrauktu sadarbību ar Krieviju atomenerģijas jomā, kamēr ASV un Krievija turpina tirdzniecību, sevišķi urāna tirdzniecību. Sijārto arī uzdeva jautājumu, vai gadījumā nenotiek slepenas sarunas.

Runājot par Ukrainas vēlmi pievienoties NATO, Sijārto sacīja, ka, raugoties no Ungārijas perspektīvas, Ukrainas iestāšanās NATO varētu vājināt aliansi un nepieciešams rūpīgi izpētīt šādu NATO paplašināšanos.

Pēc samita dalībnieki sacīja, ka Ungārija diskusijās tika izolēta. Vairāki sabiedrotie arī skaidri pauda neapmierinātību par Ungārijas ārlietu ministra izteikumiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu