Mākslīgā intelekta spēja apstrādāt un analizēt datus ievērojami pārsniedz cilvēka spējas, nodrošinot procesu efektivitāti un apzinātāku lēmumu pieņemšanu. Jau šobrīd pastāv arī datorredzes risinājumi, kas var palīdzēt praktiski jebkura uzņēmuma ikdienas optimizēšanai. Taču ar laiku šādu individuālo risinājumu skaits tikai pieaugs un tiek paredzēts, ka mēs piedzīvosim tā saucamo Ceturto industriālo revolūciju. Vairāk par datorredzi un tehnoloģiju radītajām pārmaiņām TVNET+ stāstīja uzņēmuma “Apply” vadītājs Agnis Jakubovičs.

- Runājot par tā saucamo Ceturto industriālo revolūciju, nereti var dzirdēt tēzi, ka mākslīgā intelekta dēļ cilvēki zaudēs darbu, jo tas visu darīs mūsu vietā. Cilvēki taču būs vajadzīgi, lai uzraudzītu šos procesus, vai ne?

- Mākslīgais intelekts cilvēku neaizstās, bet pamainīs kādu no profesijām - citas vairāk, citas mazāk, bet darbs tāpēc neizzudīs. Protams, varbūt būs kāda profesija, kas pazudīs, bet vietā nāks cita. Citiem vārdiem sakot, vajadzība pēc cilvēka nekur neizzudīs. Mēs, cilvēki, kļūstam vairāk. Mēs savā starpā arvien vairāk un konkurējam, un varētu šķist, ka arī darba vietu nebūs bezgalīgi daudz.

Ja skatāmies vēsturiski, tad arī iepriekšējās revolūcijās bija bažas par darba vietu zaudēšanu. Pirmajā industriālajā revolūcijā, kad parādījās tvaika dzinējs, tad cilvēki arī gāja un lauza šos dzinējus. Ogļrači tāpēc, ka viņiem likās, ka viņu darbs tūlīt tiks apdraudēts un viņi paliks bez darba.

Iespējams, ka kāds ogļracis arī palika bez darba, taču tā vietā radās daudz vairāk jaunu darba vietu. Labs piemērs ir ASV, kur pirms 100 gadiem lauksaimniecībā strādāja vairāk nekā 50% cilvēku. Tagad šādu cilvēku skaits ir ap 0,5%. Varētu likties - kur tad visi tie cilvēki paliek? Lauksaimniecības tehnika ir kļuvusi moderna un efektīva, cilvēku skaits pa šiem 100 gadiem ir ievērojami pieaudzis. Ko es ar to gribu teikt? Nosacīti darba vietas pazūd, bet jaunas nāk vietā.