Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Melnkalnes tiesa attaisno apvērsuma mēģinājumā apsūdzētos prokrieviskos politiķus

Foto: Reuters/ScanPix

Melnkalnes tiesa piektdien attaisnojusi promaskaviski noskaņoto parlamenta spīkeru un vēl 12 cilvēkus, kuri tika atkārtoti tiesāti saistībā ar apvērsuma mēģinājuma plānošanu.

"Nebija pierādījumu, ka apsūdzētie būtu vainīgi nodarījumos, kuros viņi tika apsūdzēti, tāpēc viņi tiek attaisnoti," piektdien paziņoja tiesnesis Zorans Radovičs. Prokuratūra var šo spriedumu pārsūdzēt.

2019.gadā tiesa piesprieda tagad valdošās prokrieviskās Demokrātiskās frontes politiķiem Andrijam Mandičam un Milanam Kneževičam katram piecu gadu cietumsodu par līdzdalību sazvērestībā, kuras mērķis bija noslepkavot premjerministru Milo Džukanoviču 2016.gada 16.oktobrī, kad Melnkalnē notika parlamenta vēlēšanas.

Mandičs, kurš pašreiz ir parlamenta spīkers, un Kneževičs tika apsūdzētai arī par līdzdalību "noziedzīgā organizācijā", kuras mērķis bija "nepieļaut Melnkalnes iestāšanos NATO".

2019.gadā vissmagākie sodi - 12 un 15 gadi cietumā - aizmuguriski tika piespriesti diviem Krievijas pilsoņiem, kuri, pēc apsūdzības puses teiktā, bija Krievijas izlūkdienesta darbinieki.

Maskava šīs apsūdzības nosauca par absurdām, savukārt ASV Valsts departaments 2019.gada spriedumu raksturoja kā "tiesiskuma uzvaru" pār Krievijas mēģinājumiem graut Melnkalnes suverenitāti.

Divus gadus vēlāk apelācijas tiesa spriedumu atcēla, un pagājušajā gadā tika sākta atkārtota tiesas prāva.

Kritiķi apgalvo, ka šī lieta ir safabricēta.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu