Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Šolcs komentē plānoto ASV tāla darbības rādiusa raķešu izvietošanu Vācijā (13)

Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Foto: Michael Kappeler/dpa/picture-alliance

Vācijas kanclers Olafs Šolcs piektdien noraidīja bažas, ka plānotā ASV tāla darbības rādiusa raķešu izvietošana Vācijā varētu novest pie attiecību eskalācijas ar Krieviju, un sacīja, ka tās palīdzēs novērst karu.

Šie ieroči ir paredzēti draudu atvairīšanai, sacīja Šolcs pēc tikšanās Berlīnē ar Japānas premjerministru Fumio Kisidu.

"Mums vienmēr rūp kara novēršana," sacīja Šolcs.

Vācija un ASV šonedēļ paziņoja par vienošanos no 2026.gada izvietot Vācijā ASV tāla darbības rādiusa raķetes. Šādu ieroču izvietošana Vācijā notiks pirmoreiz kopš Aukstā kara beigām.

Starp šiem ieročiem būs spārnotās raķetes "Tomahawk" ar darbības rādiusu līdz 2500 kilometriem, ar kurām būtu iespējams dot triecienus dziļi Krievijā, kā arī pretgaisa aizsardzības raķetes SM-6 un jaunizstrādāti hiperskaņas ieroči.

Vācijas kanclers piektdien vēlreiz apsolīja, ka viņa valsts kontrolēs savu ieroču piegādes Ukrainai, lai tās nenovestu pie tiešas konfrontācijas ar Krieviju.

"Ir tikpat skaidrs, ka lēmumi, kurus mēs šeit pieņemam, vienmēr ņem vērā mūsu valsts un alianses drošību. Tostarp nodrošinot, ka mēs esam pietiekami stipri," sacīja Šolcs. "Protams, tas ietver pretgaisa aizsardzību un draudu atvairīšanas iespējamību."

Krievijas amatpersonas ir asi kritizējušas šo vienošanos, apsūdzot Vāciju un ASV saspīlējuma palielināšanā un virzībā uz bruņošanās sacensību.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs izteicās par "ķēdes posmu [NATO un ASV] eskalācijas kursā" pret Krieviju. Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apgalvoja, ka Krievija un NATO "ir ceļā uz Auksto karu".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu