Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Zelenskis Īrijā komentē Baidena pārteikšanos, nodēvējot viņu par Putinu (6)

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ierodas Īrijā
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ierodas Īrijā Foto: @ZelenskyyUa

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien uzsākot vizīti Īrijā par “kļūdu” nodēvēja ASV prezidenta Džo Baidena pārteikšanos NATO samitā, kad viņš Zelenski nosauca par “Putinu”, vēsta “Irish Times”.

Ierodoties Šenonas lidostā Īrijas rietumos, Zelenskis pirms tikšanās ar Īrijas premjerministru Saimonu Harisu īsi aprunājās ar žurnālistiem.

Jautāts, kā viņš reaģēja uz Baidena kļūdaino apzīmējumu “prezidents Putins”, Zelenskis sacīja: “Tā ir kļūda. Es domāju, ka Amerikas Savienotās Valstis ir sniegušas lielu atbalstu ukraiņiem. Mēs varam aizmirst dažas kļūdas, es tā domāju.”

Zelenskis arī pateicās Īrijas iedzīvotājiem par atbalstu.

“Pirmkārt, liels paldies par atbalstu, paldies Īrijai par to, ka uzņēma daudzus ukraiņu bēgļus, jūs bijāt kopā ar mums kopš Krievijas iebrukuma sākuma,” teica valsts vadītājs.

Zelenskis Īrijā ieradās uz divpusēju tikšanos ar premjerministru Saimonu Harisu, atgriežoties Ukrainā pēc tikšanās ar NATO līderiem ASV.

Divpusējās tikšanās laikā Īrijas premjerministrs izteica līdzjūtību par pilsoņiem, kurus Ukraina ir zaudējusi, arī šonedēļ notikušajā Krievijas triecienā valstij lielākajai bērnu slimnīcai.

Heriss, kurš par Īrijas premjerministru kļuva aprīlī, arī apliecināja valsts atbalstu Ukrainas ceļā uz dalību Eiropas Savienībā.

Viņš piedāvāja turpmāku Īrijas palīdzību tūkstošiem ukraiņu bērnu, kas kopš kara sākuma ar varu aizvesti uz Krieviju un Baltkrieviju un iesaistīti Krievijas izstrādātās "pāraudzināšanas programmās". Premjerministrs atkārtoti apliecināja Īrijas iesaistīšanos starptautiskajā koalīcijā, lai panāktu ap 20 000 bērnu atgriešanos.

Kopīgā preses konferencē Īrijas premjerministrs sacīja, ka ar Zelenski ir apspriedis iespējamo divpusējo vienošanos par atmīnēšanu, enerģētiku, humāno palīdzību un pārtikas piegādēm.

Abi līderi jūnijā tikās Šveicē, kur notika Ukrainas miera samits. Zelenskis Īrijā ieradās, atgriežoties no NATO samita Vašingtonā.

Britu laikraksts "The Guardian" vēstīja, ka mājupceļā no Vašingtonas Zelenskis apmeklēs Īriju un Lielbritāniju. Anglijā Blenemas pilī viņš tiksies ar vairāku Eiropas valstu līderiem, liecina laikraksta rīcībā esošā informācija.

Īrija ir sniegusi Ukrainai neletālu militāro palīdzību 250 miljonu eiro vērtībā un uzņēmusi vairāk nekā 108 000 Ukrainas bēgļu.

Īrijas Aizsardzības spēki ir apmācījuši 455 Ukrainas karavīrus atmīnēšanā, kaujās cietušo aprūpē un neletālā atmīnēšanas aprīkojuma lietošanā.

Ceturtdien notikušajā NATO samita noslēguma preses konferencē Baidens sajauca Zelenski ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu un viceprezidenti Kamalu Harisu nodēvēja par Trampu.

Kā vēsta “Politico”, Eiropas amatpersonas un diplomātus neklātienē nepatīkami pārsteidza ASV prezidenta Džo Baidena nepārliecinātie un ar verbālo putrošanos saistītie izteikumi Ziemeļatlantijas alianses samitā Vašingtonā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu