Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Foto un video Tramps ievainots ausī apšaudē priekšvēlēšanu kampaņas mītiņā (60)

Foto: AP/Scanpix

Republikāņu Baltā nama kandidāts Donalds Tramps sestdien tika ievainots ausī apšaudē vēlēšanu kampaņas mītiņā, un notikušais tiek izmeklēts kā atentāta mēģinājums.

Pēc apšaudes Pensilvānijas štata Batleras pilsētā 78 gadus vecais eksprezidents tika aizvests no skatuves uz automašīnu, un uz viņa sejas bija asinis. Viņš vēlāk ierakstā savā sociālajā tīklā "Truth Social" pavēstīja, ka lode izgājusi cauri viņa labās auss augšējai daļai.

Amatpersonas, kas vēlējušās palikt anonīmas, aģentūrai AP teikušas, ka uzbrucējs, kuru nošāva Slepenā dienesta aģenti, bijis kāds 20 gadus vecs Pensilvānijas štata iedzīvotājs. ASV mediji vēsta, ka viņš atklājis uguni, atrodoties uz tuvējās ēkas jumta.

Apšaudē nogalināts kāds mītiņa dalībnieks, bet divi smagi ievainoti.

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) svētdien pavēstīja, ka šāvējs bijis 20 gadus vecais Tomass Metjū Krukss no Pensilvānijas štata.

"FIB ir identificējis 20 gadus veco Tomasu Metjū Kruksu no Betelparkas Pensilvānijas štatā kā personu, kas bija iesaistīta Trampa slepkavības mēģinājumā 13.jūlijā Pensilvānijas štata Batlerā,"

teikts FIB paziņojumā, kuru citē telekanāli NBC un CBS.

Betelpārka atrodas apmēram 70 kilometrus no Batleras.

Slepenā dienesta paziņojumā norādīts, ka

uzbrucējs "raidīja vairākus šāvienus skatuves virzienā no paaugstinātas pozīcijas ārpus mītiņa", bet Slepenā dienesta aģenti viņu "neitralizēja".

Notikušais tiek izmeklēts kā atentāta mēģinājums, vēsta ASV mediji.

Trampa kampaņa paziņojusi, ka viņš atbilstoši plānotajam piedalīsies republikāņu nacionālajā konventā, kas pirmdien sāksies Viskonsinas štata Milvokos. Konventā paredzēts oficiāli izvirzīt Trampu par Republikāņu partijas kandidātu novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Prezidents Džo Baidens, kuram novembrī gaidāmajās vēlēšanās jāsacenšas ar Trampu, nosodījis notikušo un uzsvēris, ka Amerikā "nav vietas šāda veida vardarbībai".

Uzbrukumu nosodījuši daudzu pasaules valstu vadītāji.

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs sociālajā tīklā "X" ierakstījis, ka politiskā vardarbība ir nepieņemama un nožēlojama. Viņš paudis, ka ir šokēts par uzbrukumu bijušajam ASV prezidentam Donaldam Trampam un novēl viņam ātru atveseļošanos.

Arī Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) norāda, ka ir šokēta par notikušo. Viņa uzsver, ka šādiem politiskās vardarbības aktiem nav vietas nevienā sabiedrībā. Viņa novēl Trampam ātru atveseļošanos.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu