Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Šveice apsūdz Krievijas diplomātu spiegošanā un mēģinājumā iegādāties ieročus, apejot sankcijas

Foto: Schutterstock.com

Šveices Federālā prokuratūra ir izdevusi orderi Krievijas diplomāta arestam lietā par spiegošanu un sankciju režīma pārkāpšanu, raksta “Swiss Info”. Šīs personas vārds netiek atklāts, taču tiek ziņots, ka viņš jau ir atstājis valsti.

Saskaņā ar tiesībsargājošo iestāžu sniegto informāciju minētā persona, kas oficiāli akreditēta kā diplomāts, veikusi izlūkošanas darbības ar mērķi iegūt ieročus un citus “potenciāli bīstamus materiālus”. Šajā lietā ir iesaistītas vēl divas personas, kuru valstspiederība un statuss nav precizēts.

Šveices Ārlietu ministrija pēc prokuratūras lūguma jau ir atņēmusi Krievijas diplomātam diplomātisko imunitāti. Tādējādi, ja viņš atgriezīsies Šveicē, viņš nekavējoties tiks arestēts.

Izdevums “Tages-Anzeiger” ziņo, ka diplomāts strādājis Krievijas vēstniecībā Bernē un kādu laiku viņu novērojuši Šveices drošības dienesti. Viņš pameta valsti, kad tika apsūdzēts par federālo likumu pārkāpšanu attiecībā uz sankciju piemērošanu un militāro preču aprites kontroli.

Bernē Krievijas vēstnieku Sergeju Garmoninu neizsauca “uz paklāja”, izdevumam pastāstīja avoti Ārlietu ministrijā – jautājums tika risināts konfidenciāli, “izmantojot citus kanālus”. Arī pēc krimināllietas ierosināšanas tiesībsargājošās iestādes veica kratīšanas vairākos Šveices kantonos.

Šveice ievēro militāro neitralitāti, tāpēc nepiegādā ieročus Ukrainai un aizliedz tos reeksportēt uz citām valstīm. Tomēr tā ir pievienojusies ES ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju.

Maijā pirms miera samita, ņemot vērā arvien biežāk konstatētos Krievijas aģentus Rietumos, Šveices deputāti pieprasīja, lai valdība pastiprina cīņu pret spiegiem. Federālā izlūkošanas dienesta vadītājs Kristians Dusi 2023. gadā paziņoja, ka Šveice ir vadošā Eiropā pēc slepeno Krievijas aģentu skaita. Viņš lēsa, ka aptuveni trešdaļa no 220 vietējās Krievijas diplomātiskās pārstāvniecības darbiniekiem ir slepenie Krievijas aģenti.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Eiropas valstis ir izraidījušas kopumā aptuveni 600 Krievijas diplomātus, apsūdzot viņus spiegošanā. Krievijas izlūkdienesti tagad aktīvi atjauno savu aģentu tīklu, vervējot cilvēkus uz vietas, ziņoja Vācijas Federālais konstitūcijas aizsardzības birojs, norādot, ka šim nolūkam visbiežāk tiek izmantota šantāža un kukuļošana.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu