ASV priekšvēlēšanu laikam uzņemot apgriezienus, par mata tiesu no nāves izsprukušais Donalds Tramps nosaucis savu viceprezidenta kandidātu. Tas ir Džeimss Deivids Venss – senators ar raibu biogrāfiju, kurš, iespējams, palīdzēs Trampam iegūt vairāk balsu svārstīgajos ASV štatos. Ko tas varētu nozīmēt pārējai pasaulei, jo īpaši Ukrainai?

Kandidējot uz ASV prezidenta amatu, Trampa viceprezidents abas iepriekšējās reizes bija Maiks Penss – kaismīgs kristietis ar sirmu galvu, kurš abu tandēmam piesaistīja dziļi reliģiozo vēlētāju balsis par spīti tam, ka Tramps ir trīsreiz precējies, krāpis savas sievas un pirms kandidēšanas neizrādīja, ka būtu reliģiozs.

Taču Trampa un Pensa savienība nepārdzīvoja 2020.gada pēcvēlēšanu laiku. Meklējot veidus, kā neatzīt zaudējumu pašreizējam ASV prezidentam Džo Baidenam, Tramps izdarīja spiedienu uz Pensu un mēģināja viņu piespiest mainīt vēlēšanu rezultātu. Penss pretojās spiedienam, un Tramps sāka savus sekotājus musināt uz vardarbību pret Pensu. Kad 2021.gada 6.janvārī Trampa atbalstītāji iebruka Kapitolijā, daži no viņiem skandēja "pakārt Maiku Pensu". "[Trampa] bezatbildīgie vārdi radīja apdraudējumu manai ģimenei un visiem, kuri strādāja Kapitolijā," šogad iznākušajā autobiogrāfijā raksta 65 gadus vecais Penss.

Šī gada novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās Trampa pārinieks būs Dž. D. Venss. Par spīti tam, ka Vensam tikai nākammēnes apritēs 40 gadi, viņa dzīve ir bijusi notikumu pilna – uzaudzis nabadzībā un redzot mātes atkarību no narkotikām, viņš dienēja ASV bruņotajos spēkos, absolvēja jurisprudences studijas Jeila Unversitātes Juridiskajā fakultātē, strādāja investīciju firmā un vēlāk iesoļoja politikā, kļūstot par ASV senatoru. Venss savu skarbo bērnību aprakstījis bestsellerā Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis ("Pāķu elēģija: memuārs par ģimeni un kultūru krīzes situācijā"), kas 2020.gadā tika ekranizēts.

Tagad uzmanības centrā nonākuši Vensa politiskie uzskati, kas ir ne mazāk raibi kā viņa biogrāfija. Venss no amerikāņu konservatīvo nometnes, kas kategoriski iestājas pret Trampu, ir kļuvis par lojālu Trampa atbalstītāju – tik krasu uzskatu maiņu daudzi skaidro ar neko citu kā politisko aprēķinu.

Mūsu reģionam būtiskākie ir Vensa idejas par ārpolitiku – ASV lomu NATO, kā arī turpmāko ASV militāro atbalstu Ukrainai.

Vensa uzskati, kas šajos jautājumos ir līdzīgi Trampa idejām, norāda uz iespējamo ASV ārpolitisko kursu, ja Tramps tiks ievēlēts par ASV prezidentu.