Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

FOTO Latvijas augstskolās aizvadīta klātienes uzņemšanas pirmā diena (2)

Pirmajā dienā klātienes uzņemšana augstskolās noritējusi aktīvi un bez starpgadījumiem, aģentūra LETA noskaidroja augstskolās.

LU pirmo uzņemšanas dienu klātienē vērtē kā ļoti aktīvu. Līdz plkst.17 apkalpoti vairāk nekā 250 studētgribētāji, bet to skaits varētu būt lielāks, jo pieteikumu pieņemšana turpinājās līdz plkst.18.

LU nemācēja pateikt, cik ilgi topošajiem studentiem vajadzējis pavadīt, gaidot rindā, lai pieteiktos studijām vai apstiprinātu pieteikumu. Aģentūrai LETA zināms, ka reflektantiem nācies gaidīt līdz divām stundām. Topošie studētgribētāji universitātē galvenokārt ieradušies, lai apstiprinātu pieteikumu.

Daļa reflektantu izvēlējušies iesniegt studiju pieteikumu, ierodoties klātienes uzņemšanas punktos, kas atrodas RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā, RTU reģionālajā studiju un zinātnes centrā Daugavpilī un RTU Liepājas akadēmijā.

Sākoties uzņemšanai, reflektantiem, vienlaikus pieslēdzoties vienotajai uzņemšanas sistēmai, vajadzēja nedaudz pagaidīt, lai saņemtu pakalpojumu, tomēr šī gaidīšana nebija salīdzinoši ilga.

Vispieprasītākās studiju programmas RTU ir "Datorsistēmas", "Arhitektūra", "Informācijas tehnoloģija" un "Būvniecība". Liela interese novērota arī par "Medicīnas inženieriju un fiziku", "Uzņēmējdarbību un vadīšanu", "Aviācijas transportu" un citām studiju programmām.

Tāpat reflektanti izrādījuši interesi par studijām RTU Latvijas Jūras akadēmijā, tostarp par programmām "Jūras transports - kuģu vadīšana", "Kuģu vadīšana" un "Jūras transports - kuģu mehānika".

Savukārt RTU Liepājas akadēmijā, kas tikai 1.martā pievienojās RTU, no plašā pedagoģijas programmu klāsta lielāka interese patlaban novērota par programmām "Logopēdija" un "Pirmsskolas skolotājs". RTU atgādināja, ka Izglītības un zinātnes ministrija ir dubultojusi valsts budžeta finansēto vietu skaitu pedagoģijas programmās, līdz ar to reflektantiem ir plašākas iespējas pedagoga izglītību iegūt bez maksas.

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) līdz plkst.16 iesniegt pieteikumus klātienē bija ieradušies 136 pamatstudiju reflektanti, kas ir vairāk nekā gadu iepriekš, un 15 augstākā līmeņa studiju reflektanti. Daļa reflektantu pieteikušies elektroniski un klātienē neieradās.

Arī Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA) pirmā uzņemšanas diena klātienē aizvadīta raiti. Taču augstskola kā ļoti apgrūtinošu vērtēja sistēmas "Latvija.lv" darbību, kur rindā pie datora reflektantiem nācās gaidīt līdz pusstundai. Visvairāk topošie studenti interesējušies par nepilna laika studija programmām, kurās ir valsts finansētās budžeta vietas pedagogu izglītības studiju programmām - profesionālā bakalaura studiju programmā "Speciālā izglītība" un "Sākumizglītības skolotājs".

Savukārt Ventspils Augstskolā pirmie studētgribētāji bija ieradušies jau desmit minūtes pirms uzņemšanas punkta atvēršanas.

Kā ziņots, otrdien desmit augstskolās sākās elektroniskā pieteikšanās, kas otro gadu norit pēc jaunās kārtības.

Izmantojot vienoto sistēmu, vidusskolas absolventi varēs pieteikties studijām Latvijas Universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē, Banku augstskolā, Daugavpils Universitātē, Rēzeknes Tehnoloģijas akadēmijā, Vidzemes Augstskolā, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā, Ventspils Augstskolā un Ekonomikas un kultūras augstskolā.

Konkurss vienotajā uzņemšanā kā ierasti norisināsies divās kārtās. Pirmās kārtas rezultāti gaidāmi 26.jūlijā pēc plkst.17, bet otrās kārtas rezultāti - 30.jūlijā pēc plkst.17.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu