Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Satiksmes ministrijas valsts sekretāri atbrīvo no amata (9)

Satiksmes ministrijas valsts sekretāre Ilonda Stepanova.
Satiksmes ministrijas valsts sekretāre Ilonda Stepanova. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība otrdien, 16. jūlijā, sēdes slēgtajā daļā nolēma līdzšinējo Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāri Ilondu Stepanovu atbrīvot no amata, informēja satiksmes ministra padomnieks Edgars Klētnieks.

Viņš skaidroja, ka pēc disciplinārlietas izmeklēšanas Stepanovai piemēroja disciplinārsodu. Viņu pazemināja amatā un 1.jūlijā pārcēla Sakaru departamenta direktora amatā uz laiku līdz 2025.gada 10.februārim, kad viņai būtu beidzies pilnvaru laiks valsts sekretāres amatā.

Klētnieks atzīmēja, ka valdības lēmums paredz atbrīvot Stepanovu no SM valsts sekretāres amata 2025.gada 10.februārī jeb nepagarinot darba attiecību termiņu.

Šāds lēmums pieņemts atbilstoši Valsts civildienesta likumam, kas paredz, ka sešus mēnešus pirms termiņa beigām var lemt par atbrīvošanu no amata saistībā ar termiņa izbeigšanos, informējot par to personu, attiecībā uz kuru lēmums pieņemts.

Konkursu uz SM valsts sekretāra amatu izsludinās tuvākajā laikā.

Jau ziņots, ka valdība šogad 1.jūlijā nolēma, ka saistībā ar nekvalitatīvu "Rail Baltica" projekta ieviešanas uzraudzību amatā pazemināt Stepanovu, pārceļot viņu Sakaru departamenta direktores amatā.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā pret Stepanovu ierosinātās disciplinārlietas izmeklēšanā konstatēto un komisijas atzinumu. Stepanova pārcelta amatā uz laiku līdz 2025.gada 10.februārim.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas ieskatā viņa izdarījusi vairākus disciplinārpārkāpumus, kā arī nekvalitatīvi un nolaidīgi pildījusi ierēdņa pienākumus. Ierosinātā disciplinārlieta saistīta ar "Rail Baltica" projekta ieviešanas uzraudzību, iepriekš teikts SM paziņojumā.

Rīkojumu par disciplinārlietu ierosināšanu pret Stepanovu satiksmes ministrs izdeva 2024.gada 24.janvārī, pamatojoties uz 2024.gada 4.janvāra trauksmes cēlēja ziņojumā norādīto informāciju, iepriekš rakstīja SM.

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) intervijā aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka no šīs disciplinārlietas izriet vēl arī vairākas citas izmeklēšanas gan ministrijas iekšienē, gan starpinstitucionāli, kas būtu jājautā vairāk Valsts kancelejai, kuras pārstāvji vadīja disciplinārlietas komisiju.

"Mēs publiski galvenās lietas esam pateikuši. Valsts sekretāre ir pieļāvusi kļūdas savā darbībā. Nolaidības elementi ir bijuši tieši uzraudzībā. Secinājumi ir diezgan nepārprotami un lēmumi ir pieņemti," iepriekš norādīja Briškens.

Stepanova SM valsts sekretāres pienākumus pildīja no 2020.gada 11.februāra.

Savukārt no 2015.gada līdz 2019.gada martam viņa bija Valsts kontroles padomes locekle, bet pirms tam - no 1996.gada - strādāja Finanšu ministrijā (FM), kur ieņēma amatus nodaļu un departamentu vadībā. Tostarp no 2006.gada viņa strādāja par FM Budžeta departamenta direktori, liecina informācija aģentūras LETA arhīvā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu