„Dārza un meža ogas, svaigi augļi un dārzeņi ir ne tikai gardi, bet arī ļoti vērtīgi, jo spēj uzlabot gremošanu, palīdz uzturēt zarnu veselību un samazināt iekaisumu kuņģī. Diemžēl ne visiem cilvēkiem šo produktu ietekme uz vispārējo veselību ir tikai pozitīva, jo ogas, augļi un dārzeņi var palielināt skābes daudzumu kuņģī, radot dedzināšanas sajūtu, diskomfortu, vēdera pūšanos, smaguma sajūtu, grēmas un pat sliktu dūšu un caureju.
Paaugstināts kuņģa skābes līmenis tāpat var veicināt arī citu kuņģa saslimšanu risku, piemēram, izraisīt peptiskās čūlas vai atvilni. Tāpēc, lietojot uzturā sezonas produktus, nepieciešams ievērot piesardzību. Siltajā laikā tāpat vairāk mēdzam patērēt arī citus ēdienus un dzērienus, kas negatīvi ietekmē gremošanas traktu, piemēram, grilētu vai ceptu gaļu un dažādus neveselīgus našķus,” norāda Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.
Ne tikai ogas un augļi, bet arī citi faktori – jāpiesargās ikvienam
Kā novērojusi farmaceite, ik gadu vasarā būtiski pieaug klientu sūdzības par paaugstinātu kuņģa skābes līmeni, jo šī ir sezona, kad biežāk un vairāk ēdam svaigus augļus, dārzeņus un ogas ar paaugstinātu skābes līmeni. Lai gan sezonas produkti, nenoliedzami, ir ļoti veselīgi, Amanda Ozoliņa iesaka īpašu piesardzību ievērot cilvēkiem, kuriem jau ir diagnosticēts gastroezofageālais reflukss jeb atvilnis un kuņģa čūla, kā arī vecākiem cilvēkiem, kuriem kuņģa gļotāda ir jutīgāka, tāpēc, ka ikdienā tiek lietoti dažādi medikamenti, piemēram, pretsāpju vai asinsspiedienu samazinošas zāles. Arī cukura diabēta slimniekiem nereti ir jutīgāks kuņģis. Savukārt cilvēkiem ar lieko svaru ir palielināts spiediens uz gremošanas traktu, kas veicina kuņģa skābes refluksu, bet grūtniecēm kuņģa skābes līmeni ietekmē gan hormonālās izmaiņas, gan dzemdes radītais spiediens uz kuņģi.