Pagājušajā nedēļā Vašingtonā notikušajā NATO samitā tika uzdoti jautājumi par Ukrainai un tās prezidentam Volodimiram Zelenskim nosūtītajiem signāliem. Vai samits bija solis uz priekšu vai tikai NATO jubilejas svētki? Laikraksts “Postimees” lūdza bijušo ASV sauszemes spēku Eiropā komandieri ģenerāli Benu Hodžesu novērtēt nesen notikušā samita rezultātus.

Vispirms aplūkosim NATO Vašingtonas samitu Kijivas acīm. Kādus signālus pagājušajā nedēļā saņēma Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Ukrainas tauta? Vai šķiet, ka Zelenska cerības šoreiz piepildījās labāk nekā iepriekšējā reizē Viļņā?

Es domāju, ka Zelenskis zināja, ka uzaicinājums pievienoties netiks saņemts; tas bija skaidrs jau pirms vairākiem mēnešiem, un, manuprāt, viņš to redzēja. Vašingtonas samita deklarācijās bija daži konkrēti solījumi par atbalstu Ukrainai, un, protams, pozitīva ir arī deklarācijas frāze, kurā paziņots par Ukrainas “neatgriezenisko” ceļu uz NATO... Tajā pašā laikā dažas Ukrainai svarīgas lietas nenotika, un tas ir ļoti nožēlojami. Amerikas Savienoto Valstu nevēlēšanās atcelt ierobežojumus Ukrainai izmantot ATACMS vai citus ieročus pret mērķiem dziļāk Krievijā ir ļoti vājš politisks lēmums.