Izraēlas parlaments nobalso pret Palestīnas valsts atzīšanu (7)

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. Foto: AP/Scanpix

Izraēlas parlaments pieņēmis rezolūciju, kurā noraidīta Palestīnas valsts atzīšana.

Rezolūciju atbalstīja gan partijas no premjerministra Benjamina Netanjahu labējās koalīcijas, gan daļa opozīcijas līdera Benija Ganca partijas deputātu, kas, saskaņā ar aptaujām, varētu nodrošināt sev vairākumu parlamentā, ja tagad tiktu sarīkotas pirmstermiņa vēlēšanas.

Vēl nesen bijušais Izraēlas Aizsardzības spēku Ģenerālštāba priekšnieks Gancs bija valdības loceklis, strādājot kara kabinetā, kas tika izveidots pēc Izraēlas un palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" kara sākuma. Gancs jūnijā pameta valdību, un Netanjahu atlaida kara kabinetu.

"Palestīniešu valsts izveide Izraēlas zemes sirdī radītu eksistenciālus draudus Izraēlas valstij un tās pilsoņiem, nostiprinātu Izraēlas un palestīniešu konfliktu un destabilizētu reģionu," teikts parlamenta rezolūcijā.

Tajā pausta pārliecība, ka Palestīnas valsts izveidošanas gadījumā to ātri vien savā kontrolē pārņemtu "Hamās" un pārvērstu to par radikālā islāma terorisma bāzi, kas sadarbotos ar Irānas vadīto asi, lai iznīcinātu Izraēlas valsti.

Par rezolūciju nobalsoja 68 no 120 parlamenta locekļiem. Deviņi arābu deputāti balsoja pret, bet pārējie nebija ieradušies uz sēdi vai no balsošanas atturējās.

Mediji ziņo, ka liberālā partija "Yesh Atid" ("Ir nākotne"), ko vada opozīcijas līderis Jairs Lapids, nebalsoja. Tiek uzskatīts, ka Lapids atbalsta divu valstu risinājumu Tuvo Austrumu konfliktam.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu