Zelenskis nosoda mēģinājumus vienoties ar Maskavu Kijivai aiz muguras

Foto: AFP/SCANPIX

Nerimstoties pārmetumiem par Ungārijas premjerministram Viktoram Orbānam tikšanos ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien nosodījis jebkādus mēģinājumus slēgt darījumus ar Maskavu Kijivai aiz muguras.

Uzrunājot Eiropas kolēģus samitā Lielbritānijas grandiozajā Blenheimas pilī, Zelenskis aicināja uz "vienotību" Ukrainas atbalstā.

"Mums ir ļoti svarīgi saglabāt vienotību Eiropā, jo vienmēr šī vienotība noved pie stingriem lēmumiem," uzsvēra Ukrainas līderis.

"Ja kāds Eiropā mēģina risināt jautājumus aiz citu muguras vai pat uz kāda cita rēķina, ja kāds vēlas veikt dažus braucienus uz kara galvaspilsētu, lai runātu un, iespējams, kaut ko solītu pretēji mūsu kopējām interesēm vai uz Ukrainas vai citu valstu rēķina, tad kāpēc mums būtu jāņem vērā šāds cilvēks," vaicāja Zelenskis.

"ES un NATO var risināt visus savus jautājumus arī bez šīs personas."

Ierodoties Blenheimā, Orbāns žurnālistiem angļu valodā atbildēja uz jautājumu par savu vēstījumu Ukrainai: "Mēs esam ar jums."

Taču viņš piebilda: "Nav iespējams rast risinājumu kaujaslaukā."

Eiropas Politiskās kopienas sanāksme notiek laikā, ko Zelenskis raksturoja kā "smagu periodu" Ukrainai tās karā pret krievu iebrucējiem.

Ukraina un tās atbalstītāji Eiropā nervozi seko ASV prezidenta vēlēšanu kampaņai, nerimstot bažām, ka republikānis Donalds Tramps uzvaras gadījumā varētu pārtraukt Vašingtonas atbalstu Kijivai.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu