Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vāc parakstus iniciatīvai par Spānijas kailgliemeža iekļaušanu Latvijas invazīvo sugu sarakstā (5)

Foto: Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" jūlija vidū sākta parakstu vākšana par Spānijas kailgliemeža iekļaušanu Latvijas invazīvo sugu sarakstā.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Evita Novicka. Viņa skaidro, ka invazīvās svešzemju sugas apdraud ekosistēmu, izspiež citas sugas un sekmē bioloģiskās daudzveidības izzušanu.

Viņas novērojumi liecina, ka Spānijas kailgliemežu ir savairojies tik ļoti daudz, ka tas rada pamatotu uztraukumu dārzkopjiem, rada zaudējumus lauksaimniekiem, stādaudzētājiem un pārnēsā slimību ierosinātājus, kas izraisa augu un dzīvnieku saslimšanas. Spānijas kailgliemeži vairojas ātri, izdējot līdz 500 olām gadā.

Tie ir viens no postošākajiem laukaugu kaitēkļiem, un, Novickas ieskatā, ir pēdējais laiks iekļaut tos Latvijas invazīvo sugu sarakstā.

Idejas autore ir secinājusi, ka Latvijā nav sakārtota likumdošana, lai cita starpā arī šo invazīvo sugu ierobežotu. Tāpēc viņa aicina to izdarīt un iekļaut Spānijas kailgliemezi Latvijas invazīvo sugu sarakstā. Tā būs iespēja koordinētām rīcībām, lai ierobežotu šīs kaitīgās sugas izplatību Latvijā.

Atzīstot oficiāli šo gliemezi par invazīvu, tiks būtiski novērsti kaitējumi zemju īpašniekiem, pārliecināta iniciatīvas autore. Latvijas iedzīvotāji tiktu vairāk informēti par kailgliemežu ierobežošanu, izplatīšanos, kaitējumu un apkarošanas iespējām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu