Masveida IT traucējumi rada problēmas banku un lidostu darbībā visā pasaulē (23)

Foto: EPA/Scanpix

Virkne globālo institūciju, tostarp lielas bankas, mediji un lidsabiedrības ziņo par masveida traucējumiem IT sistēmās. ASV Aļaskas štats brīdinājis, ka var būt problēmas ārkārtas dienestu darbībā, tāpat arī Londonas Birža ziņojusi par tehniskām ķibelēm, vēsta BBC.

Austrālija IT sistēmu traucējumu dēļ cietusi vissmagāk, jo lidostās atcelti vairāki desmiti reisu, savukārt lielveikalos ir haoss, jo kasēs ir teju neiespējami veikt norēķināšanos par pirkumiem. Dažādu datorsistēmu kļūmju dēļ raidorganizācijas bijušas spiestas pārtraukt vairākus raidījumus.

Lai arī tehnisko problēmu iemesls nav zināms, liela daļa no tehniskajām problēmām tiek saistītas ar “Microsoft” operētājsistēmām.

Oficiālais “Microsoft 365” serviss sociālajā tīklā X ziņoja, ka “tiek izmeklēti iemesli, kādēļ lietotāji “Microsoft 365” platformā pieredz darbības traucējumus”. “Microsoft” pārstāvji BBC norādīja, ka “lielākā daļa pakalpojumu ir pilnībā atjaunoti”.

Austrālijas Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis sacīja, ka “nav informācijas par to, ka notikušās ķibeles būtu kiberuzbrukuma sekas, un ļoti iespējams, ka problēmas skārušas globālo kiberdrošības uzņēmumu “Crowdstrike”.”

“Pašreizējā informācija liecina, ka tehniskās ķibeles izraisījusi problēma trešās puses programmatūras nodrošinātāja platformā, kas ir ietekmējis ļoti daudzas institūcijas,” teikts ministrijas ziņojumā.

“Reuters” norāda, ka Londonas Biržā pieredzētas vairākas tehniskas nebūšanas, bet Aļaskas vietvaras pārstāvji norādījuši, ka vairāki ārkārtas zvanu centri nedarbojas pilnvērtīgi. Tikmēr Sidnejas lidostā no tablo pazudusi informācija par ienākošajiem un izejošajiem reisiem. Vietējā budžeta lidsabiedrība “Jetstar” paziņojusi, ka “Microsoft” problēmu dēļ nav bijis iespējams reģistrēt pasažierus lidojumiem. Tieši tādēļ “Virgin Australia” pilnībā atcēlusi vairākus reisus.

Sociālo tīklu lietotāji ziņojuši, ka lielveikalos novērotas milzīgas rindas, jo pārtraukušas darboties kasēs uzstādītās maksājumu sistēmas. Austrālijā problēmas pieredzējusi arī vietējā Centrālā banka, telekomunikāciju kompānija “Telstra”, “Google” un citas.

Lielbritānijas dzelzceļa kompānijas, kā arī vairākas lidostas un aviosabiedrības ziņojušas par problēmām IT sistēmās, tai skaitā Berlīnes lidostas un visas Spānijas lidostas.

Lielbritānijā par plašām IT problēmām ziņoja dzelzceļa kompānijas, telekanāls "Sky News" nespēja pārraidīt tiešraidē un traucēta Londonas biržas mājaslapas darbība.

Lielbritānijā un citur pasaulē lidostās atcelti vai kavējas avioreisi. ASV lielākās aviokompānijas, tai skaitā "United" un "Delta", apturējušas visus avioreisus.

Par problēmām IT sistēmās ziņojušas arī Berlīnes un Edinburgas lidostas un Spānijas lidostas.

Rīgas lidosta platformā X informē, ka pašlaik strādā ierastā režīmā, taču globālo IT traucējumu dēļ ir iespējamas izmaiņas lidojumu sarakstā, reisu kavēšanās un atcelšana.

Lidosta aicina pasažierus sekot līdzi aktuālajai informācijai un lidojumu izmaiņu gadījumā sazināties ar savām aviokompānijām.

Svarīgākais
Uz augšu