Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vācijas valdība nosaukusi galveno masveida IT traucējumu iemeslu

Foto: AFP / Scanpix

Plašos IT darbības traucējumus, ko piektdien piedzīvojuši transporta uzņēmumi, kā arī citas kompānijas un iestādes visā pasaulē, izraisījis kļūdains kiberdrošības uzņēmuma "CrowdStrike" programmatūras atjauninājums, pamatojoties uz savu kiberdrošības dienestu secinājumiem, paziņojusi Vācijas valdība.

"Ietekmētās programmatūras ražotājs izplatījis aprisinājumu, kas jāizmanto tiem, kurus skāruši" IT darbības traucējumi, preses konferencē pavēstīja Iekšlietu ministrijas pārstāvis Mehmets Ata, piebilstot, ka nekas neliecina par iespējamu kiberuzbrukumu.

Kā ziņots, Lielbritānijā, Austrālijā, Vācijā un citur pasaulē piektdien pieredzēti plaši IT darbības traucējumi, kas ietekmē aviosabiedrības, medijus un bankas.

“Reuters” norāda, ka Londonas Biržā pieredzētas vairākas tehniskas nebūšanas, bet Aļaskas vietvaras pārstāvji norādījuši, ka vairāki ārkārtas zvanu centri nedarbojas pilnvērtīgi. Tikmēr Sidnejas lidostā no tablo pazudusi informācija par ienākošajiem un izejošajiem reisiem. Vietējā budžeta lidsabiedrība “Jetstar” paziņojusi, ka “Microsoft” problēmu dēļ nav bijis iespējams reģistrēt pasažierus lidojumiem. Tieši tādēļ “Virgin Australia” pilnībā atcēlusi vairākus reisus.

Sociālo tīklu lietotāji ziņojuši, ka lielveikalos novērotas milzīgas rindas, jo pārtraukušas darboties kasēs uzstādītās maksājumu sistēmas. Austrālijā problēmas pieredzējusi arī vietējā Centrālā banka, telekomunikāciju kompānija “Telstra”, “Google” un citas.

Lielbritānijas dzelzceļa kompānijas, kā arī vairākas lidostas un aviosabiedrības ziņojušas par problēmām IT sistēmās, tai skaitā Berlīnes lidostas un visas Spānijas lidostas.

Lielbritānijā par plašām IT problēmām ziņoja dzelzceļa kompānijas, telekanāls "Sky News" nespēja pārraidīt tiešraidē un traucēta Londonas biržas mājaslapas darbība.

Lielbritānijā un citur pasaulē lidostās atcelti vai kavējas avioreisi. ASV lielākās aviokompānijas, tai skaitā "United" un "Delta", apturējušas visus avioreisus.

Par problēmām IT sistēmās ziņojušas arī Berlīnes un Edinburgas lidostas un Spānijas lidostas.

Svarīgākais
Uz augšu