Ķīna veic kārtējās mācības pie Taivānas krastiem. Teorētiski Ķīna varētu iebrukt Taivānā jau tagad – bez neviena šāviena, vienkārši veicot jūrasceļu blokādi, uzskata Stratēģisko un starptautisko studiju centra (CSIS) analītiķi. No tā Pekinu jāattur ASV un Eiropas Savienības potenciālajām sankcijām, kas samazinās Ķīnas ārējo tirdzniecību un liegs valstij piekļuvi nozīmīgai daļai valūtas rezervju, kā arī samazinās darba vietu skaitu.

Pagaidām gan Pekina veic rūpīgu risku analīzi – iespējamos plusus un mīnusus salas okupācijai. Eksperti šaubās, ka iebrukums Taivānā varētu notikt tuvākajos gados, taču tas nenozīmē, ka Ķīna negatavojas sankcijām – Ķīna ļoti rūpīgi pēta Krievijas pieredzi un sāk īstenot preventīvus soļus.

Taivānas “atkalapvienošanās” ar Ķīnu ir 1,4 miljardu ķīniešu vēlme, iepriekš paziņoja Ķīnas Komunistiskās partijas (un valsts) vadītājs Sji Dzjiņpins. Vai Ķīnas iedzīvotāji tik tiešām tā domā, nav zināms, jo Ķīnā, tāpat kā Krievijā, reprezentatīvas sociālās aptaujas faktiski nav iespējamas. Vēl viens iemesls, kādēļ Ķīna Taivānu uzskata par ļoti pievilcīgu mērķi, – mikročipu ražošanas kapacitāte. Sankciju noteikšana ir būtisks uzdevums, pie kā strādā Rietumvalstis, kā arī Ķīna - lai minimizētu to radītās sekas.