Latvijā šobrīd netiek novēroti IT sistēmu darbības traucējumi, informē "Cert.lv": (1)

Foto: Shutterstock

Latvijā šobrīd netiek novēroti informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu darbības traucējumi, par kuriem 19. jūlijā tiek ziņots citviet pasaulē, piektdienas pēcpusdienā informēja IT drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji.

Pieejamā informācija liecina, ka vismaz daļa sistēmu darbības traucējumu citviet pasaulē varētu būt saistīti ar kiberdrošības uzņēmuma "CrowdStrike" izmantoto sistēmu publicētiem atjauninājumiem.

"Cert.lv" akcentē, ka Latvijā "CrowdStrike" programmatūra netiek plaši izmantota.

Vienlaikus "Cert.lv" turpina sekot notikumiem pasaulē un Latvijā.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijā, Austrālijā, Vācijā un citur pasaulē tiek ziņots par plašiem IT darbības traucējumiem, kas ietekmē aviosabiedrības, medijus un bankas.

Britu raidorganizācija BBC un citi mediji vēsta, ka traucējumu cēlonis nav zināms, bet ASV datorprogrammatūras gigants "Microsoft" paziņojis, ka veic pasākumus, lai mazinātu traucējumu ietekmi. "Microsoft" norādīja, ka lietotājiem pagaidām var neizdoties piekļūt daļai no "Microsoft" lietotnēm un pakalpojumiem.

Lielbritānijā par plašām IT problēmām ziņoja dzelzceļa kompānijas, telekanāls "Sky News" nespēja pārraidīt tiešraidē un traucēta Londonas biržas mājaslapas darbība.

Lielbritānijā un citur pasaulē lidostās atcelti vai kavējas avioreisi. ASV lielākās aviokompānijas, tostarp "United" un "Delta" apturējušas visus avioreisus.

Par problēmām IT sistēmās ziņojušas arī Berlīnes un Edinburgas lidostas un Spānijas lidostas. Austrālijā problēmas konstatējusi valsts lielākā starptautiskā lidosta, telekomunikāciju uzņēmumi un mediji.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu