Džordžas Meloni partija Eiropas Parlamentā balsojusi pret fon der Leienu

Itālijas premjerministre Džordža Meloni
Itālijas premjerministre Džordža Meloni Foto: AP/Scanpix

Itālijas premjerministres Džordžas Meloni pārstāvētā nacionālkonservatīvā partija "Itālijas brāļi" ("Fratelli d'Italia") Eiropas Parlamentā (EP) balsojusi pret Urzulas fon der Leienas kandidatūru uz Eiropas Komisijas (EK) prezidentes amatu, jo viņa nepieciešamo balsu nodrošināšanai centusies izdabāt zaļajiem.

Kā ziņots, EP ceturtdien ar pārliecinošu balsu vairākumu uz atkārtotu piecu gadu pilnvaru termiņu EK prezidenta amatā ievēlēja fon der Leienu. Lai tiktu apstiprināta amatā, viņai bija nepieciešama vismaz 361 balss, taču par viņu nobalsoja 401 no 720 EP deputātiem. Aizklātajā balsojumā viņas kandidatūru noraidīja 284 deputāti.

Meloni, kas pēdējo mēnešu laikā sadarbojusies ar fon der Leienu tādos svarīgos jautājumos kā nelegālās imigrācijas apkarošana, iepriekš attiecās atklāt, kāds būs viņas vadītās partijas balsojums.

Taču pēc balsojuma "Itālijas brāļu" EP delegācijas priekšsēdētājs Karlo Fidanca pavēstīja, ka partijas deputāti balsojuši pret fon der Leienas kandidatūru.

Viņš atzinīgi novērtēja pēdējā laika Eiropas Savienības (ES) un Itālijas sadarbību, taču norādīja, ka atbalsta meklēšana pie kreisajiem, īpaši zaļajiem, "mūsu atbalstu padarīja par neiespējamu".

Fidanca uzsvēra, ka fon der Leienas programma neatspoguļo ES pilsoņu gribu, ko tie pārliecinoši pauda jūnijā notikušajās vēlēšanās.

Tikmēr čehu deputāti, kas pārstāv konservatīvo Pilsonisko demokrātu partiju (ODS) un arī darbojas Eiropas konservatīvo un reformistu (ECR) frakcijā, par kuras neformālo līderi šobrīd tiek uzskatīta Meloni, balsojuši par fon der Leienu, taču to darījuši "ar smagu sirdi".

Viņi uzsver, ka izšķirošs būs balsojums par jauno EK sastāvu kopumā, kas gaidāms rudenī.

Fon der Leienas runa pirms balsojuma EP izsaukusi čehu deputātu sašutumu.

EK prezidente neteica neko par tā dēvētā Zaļā kursa pārskatīšanu, norādīja EP deputāte Veronika Vrecionova, piebilstot, ka nepieņemami bijuši arī fon der Leienas izteikumi par situāciju Gazas joslā, kur Izraēla cīnās ar palestīniešu teroristisko organizāciju "Hamās".

Kā ziņots, EK prezidente savā runā aicināja uz "tūlītēju un ilgstošu pamieru" Gazas joslā un uzsvēra, ka "slaktiņš" nekavējoties apturams.

Tajā pašā laikā čehu deputāte atzinīgi novērtēja fon der Leienas ieceres stiprināt Eiropas bruņošanās rūpniecību.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu