Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Putina atbalstītājs dziedātājs Shaman sarīkojis protestu pie ASV vēstniecības Maskavā (8)

Foto: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Prokremliskais dziedātājs Shaman piektdien, 19. jūlijā, sarīkoja protestu pie ASV vēstniecības Maskavā, paužot neapmierinātību ar viņa kontu bloķēšanu Rietumu sociālajos medijos.

Shaman, īstajā vārdā Jaroslavs Dronovs, no jūnija ir pakļauts Eiropas Savienības (ES) sankcijām par Krievijas iebrukuma Ukrainā atbalstīšanu. Pēc šo sankciju noteikšanas tika bloķēti viņa kanāli platformās "YouTube" un "Spotify".

Shaman paziņoja, ka rīko protestu, jo "Amerika bloķēja manu "YouTube'' kanālu tikai tāpēc, ka esmu krievs".

"Neviens nekad neaizliegs mūsu dziesmas," sacīja dziedātājs videovēstījumā savā "Telegram" kanālā.

Protestā pie vēstniecības piektdienas vakarā piedalījās vairāki simti cilvēku, skandējot saukļus Krievijas iebrukuma Ukrainā atbalstam un dziedot Shaman dziesmas. Uz vēstniecības tika projicēts milzīgs Krievijas karoga attēls.

Krievijā ir aizliegti protesti pret Kremli, un to organizētājiem un dalībniekiem draud gadiem ilgi cietumsodi. Toties Krievijas valdība veicina un atbalsta režīmu atbalstošas demonstrācijas.

Uzņēmumam "Google" piederošā platforma "YouTube" ir bloķējusi desmitiem kontu, kas ir saistīti ar Krievijas valsts finansētiem medijiem un personām, kas agresīvi atbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Shaman šī bruņotā konflikta laikā ir nonācis uzmanības lokā, vairākkārt sniedzot koncertus Krievijas karavīriem okupētajās Ukrainas teritorijās, un ir kvēls Krievijas diktatora Vladimira Putina atbalstītājs.

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, kurš februārī nomira soda kolonijā Arktikā, bija stāstījis, ka Shaman dziesma "Es esmu krievs" ("Ja russkij") cietumā katru rītu plkst.piecos tikusi atskaņota ar skaļruņiem uzreiz pēc Krievijas valsts himnas.

Cita Shaman dziesma "Mana kauja" ("Moj boj") ir izpelnījusies kritiku ar to, ka dziesmas nosaukums raisa analoģijas ar Ādolfa Hitlera sacerējumu "Mana cīņa" ("Mein Kampf").

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu