Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Allažu pagastā atvērta jauna derīgo izrakteņu ieguves vieta

Karjers. Ilustratīvs attēls
Karjers. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) atvērusi jaunu derīgo izrakteņu ieguves vietu "Dūkas", kas atrodas Rietumvidzemes mežsaimniecības teritorijā, Siguldas novada Allažu pagastā, informēja LVM pārstāvji.

Derīgo izrakteņu ieguves vietas kopējā platība ir 13,6 hektāri, kas sadalīta trijos sektoros.

Derīgo izrakteņu ieguves sākšanai atvērts karjera pirmais sektors septiņu hektāru platībā, kur ieguvei patlaban pieejami 400 000 kubikmetru smilts.

Veicot atsegšanas darbus, derīgo izrakteņu ieguves vietas parasti atsedz pa ieguves sektoriem, atsedzot platību pakāpeniski, atbilstoši plānotajam pieprasījumam.

"LVM zemes dzīles" ražošanas vadītājs Edgars Ugulis atzīmē, ka atsegšanas darbos no derīgo izrakteņu ieguves vietas "Dūkas" noņemti gandrīz 15 000 kubikmetru segkārtas - augsne, nederīgā grunts un celmi, kas sedza smilti.

Noslēdzoties ieguves darbiem, noņemto segkārtu izmantos ieguves vietas rekultivācijā, sagatavojot karjera nogāzes ar auglīgu augsni. Ieguves vietas projektā paredzēts, ka karjera teritorija pēc minerālo materiālu ieguves lielākajā platībā būs ūdenstilpne un atsevišķās platībās tiks stādīts mežs.

Jau ziņots, ka LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 626,019 miljoni eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 8,8% - līdz 220,838 miljoniem eiro.

LVM apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Svarīgākais
Uz augšu