Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

ASV spekulācijas par Baidena atkāpšanos, kas gan nevarot notikt agrāk par trešdienu (1)

ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Reuters/ScanPix

Vašingtonā virmo baumas, vai prezidents Džo Baidens tuvākajās dienās neatkāpsies no amata? Ja tas arī tā notiktu, tad ne agrāk par trešdienu, vēsta “The New York Times”. Iemesls ir nesaskaņas ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu. Taču problēmas rada arī Baraks Obama.

Baumas par Džo Baidena iespējamo atkāpšanos no amata jau vairākas dienas kļūst arvien skaļākas. Politiskie padomnieki laikrakstam “The New York Times” teikuši, ka izšķirošo ASV prezidenta lēmumu nevar gaidīt agrāk par trešdienu. Iemesls tam ir Benjamina Netanjahu vizīte Vašingtonā. Izraēlas premjerministrs trešdien plāno uzstāties ar runu par militāro rīcību Gazas joslā abās ASV Kongresa palātās.

ASV ir militāri un diplomātiski atbalstījušas savu tuvo sabiedroto Izraēlu kopš “Hamās” bezprecedenta uzbrukuma 7. oktobrī. Tomēr starp abu valstu valdībām vienmēr bijušas ievērojamas domstarpības par Izraēlas militārajām darbībām.

Nedēļas nogalē parādījās arvien vairāk ziņu, ka Baidena viceprezidente Kamala Herisa acīmredzot gūst arvien lielāku atbalstu Demokrātu partijā. Baidens, kurš pašlaik savā pludmales mājā Delavēras štatā atveseļojas no koronavīrusa, par to esot arvien vairāk sašutis.

Saskaņā ar “The New York Times” vēstīto, ASV prezidents paudis dusmas uz vairākiem augsta ranga partijas kolēģiem. Viņš esot dusmīgs par to, ko acīmredzot uzskata par organizētu kampaņu, kuras mērķis ir atstumt viņu no vēlēšanām. Baidena neapmierinātība galvenokārt esot vērsta pret Baraku Obamu un bijušo Pārstāvju palātas spīkeri Nensiju Pelosi.

Arī Baidena un Netanjahu personīgās attiecības tiek uzskatītas par saspīlētām. Saskaņā ar laikraksta “The New York Times” ziņām ASV prezidents acīmredzot nevēlas sniegt Netanjahu gandarījumu, ko viņam šajā situācijā nozīmētu Baidena iespējamā atkāpšanās.

Neraugoties uz koronavīrusu, prezidents Džo Baidens nākamajā nedēļā plāno atsākt savu priekšvēlēšanu kampaņu. Vēl atveseļošanās laikā viņš telefoniski runāja arī ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu. Baidens apsveica viņu ar pārvēlēšanu, par ko vienlaikus paziņoja gan pati fon der Leiena, gan arī Baltais nams.

Saskaņā ar ASV valdības sniegto informāciju sarunas laikā runāts arī par atbalstu Ukrainai un centieniem saukt Krieviju pie atbildības par tās agresiju. Savā ierakstā Platformā “X” 65 gadus vecā fon der Leiena rakstīja, ka ES un ASV saskaras ar kopīgiem izaicinājumiem Eiropā, Tuvajos Austrumos un Indijas–Klusā okeāna reģionā. To darot, tās ir “partneri, draugi un sabiedrotie”.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu