Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu; pauž atbalstu Herisas kandidatūrai (20)

Papildināts
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Džo Baidens 21. jūlijā paziņoja, ka atsakās no dalības prezidenta vēlēšanās. Paziņojums par to tika publicēts viņa sociālajos tīklos.

“Man ir bijis vislielākais gods manā dzīvē būt par jūsu prezidentu. Un, lai gan es biju iecerējis pretendēt uz pārvēlēšanu, uzskatu, ka manas partijas un valsts interesēs ir labāk, ja es atkāpšos no kandidēšanas un koncentrēšos tikai uz prezidenta pienākumu pildīšanu atlikušajā pilnvaru laikā,” teikts Baidena uzrunā amerikāņiem.

Izņemot ziņu viņa personīgajā “X” kontā, ko Baidens izmanto priekšvēlēšanu kampaņai, sākotnēji nav saņemts neviens cits oficiāls paziņojums, izmantojot kādu citu kanālu.

Šīs nedēļas sākumā vairāki ASV plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka saskaņā ar vairāku avotu sniegto informāciju Džo Baidens 20. un 21. jūlijā varētu paziņot par savu lēmumu izstāties no priekšvēlēšanu cīņas.

Piedāvājam pilnu Baidena paziņojuma tekstu:

"Dārgie amerikāņi,

Pēdējo trīsarpus gadu laikā mēs, kā nācija, esam daudz progresējuši.

Šodien Amerikai ir spēcīgākā ekonomika pasaulē. Mēs esam veikuši vēsturiskas investīcijas mūsu nācijas atjaunošanā, samazinot recepšu medikamentu izmaksas gados veciem cilvēkiem, un nodrošinot pieejamu veselības aprūpi rekordlielam skaitam amerikāņu.

Mēs esam nodrošinājuši kritiski svarīgu aprūpi veterāniem, kas pakļauti toksisku vielu iedarbībai. Pieņēmām 30 gados pirmo ieroču aprites drošības likumu. Iecēlām pirmo afroamerikāņu sievieti par Augstākās tiesas tiesnesi.

Apstiprinājām visnozīmīgāko klimata likumu pasaules vēsturē. Amerika nekad nav bijusi labākā pozīcijā, kā mēs esam šodien.

Es zinu, ka nekas no tā nebūtu bijis sasniedzams bez jums, amerikāņiem. Kopā mēs pārvarējām reizi gadsimtā piedzīvotu pandēmiju un smagāko ekonomisko krīzi kopš Lielās depresijas. Mēs esam aizsargājuši un saglabājuši mūsu demokrātiju. Mēs arī esam no jauna iedzīvinājuši un nostiprinājuši mūsu alianses pasaulē.

Man ir bijis vislielākais gods manā dzīvē būt par jūsu prezidentu. Un, lai gan es biju iecerējis pretendēt uz pārvēlēšanu, uzskatu, ka manas partijas un valsts interesēs ir labāk, ja es atkāpšos no kandidēšanas un koncentrēšos tikai uz prezidenta pienākumu pildīšanu atlikušajā pilnvaru laikā.

Pēc dažām dienām es teikšu uzrunu nācijai, lai detalizētāk izklāstītu savu lēmumu.

Līdz tam, ļaujiet man izteikt visdziļāko pateicību ikvienam, kas ir smagi strādājis, cenšoties nodrošināt manu pārvēlēšanu. Es vēlos pateikties viceprezidentei Kamalai Herisai par to, ka viņa bija izcila partnere visā šajā darbā. No visas sirds arī vēlos pateikties ikvienam amerikānim, kas man ticēja un uzticējās.

Šodien es ticu tam, kam esmu ticējis vienmēr: nav nekā tāda, ko Amerika nespētu izdarīt, ja vien mēs to darām kopā. Mums jāatceras, ka mēs esam Amerikas Savienotās Valstis."

Demokrātu partija tagad nonākusi jaunā un visai sarežģītā situācijā, un tai ir jāizraugās jauns kandidāts novembrī gaidāmajām vēlēšanām.

Pauž atbalstu Herisas kandidatūrai

Neilgi pēc paziņojuma par izstāšanos no cīņas par pārvēlēšanu amatā Baidens arī pauda atbalstu Kamalai Herisai, kā kandidātei, kurai būtu jāved demokrāti cīņā par prezidenta amatu pret republikāņu pārstāvi Donaldu Trampu.

ASV politikas procesu komentētāji un eksperti jau iepriekš minējuši Herisu kā ticamāko demokrātu kandidāti, ja Baidens nolemtu atteikties no kandidēšanas.

Kopš Baidena vājā snieguma 27.jūnija televīzijas debatēs ar republikāņu sāncensi Donaldu Trampu demokrātu rindās arvien uzstājīgāk sāka skanēt aicinājumi, lai prezidents no vēlēšanu cīņas izstājas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu