No 16. līdz 19. jūlijam Strasbūrā uz pirmo plenārsēdi sapulcējās jaunais, jūnijā ievēlētais Eiropas Parlamenta sasaukums. TVNET+ plenārsēdes otrajā dienā, 17. jūlijā, iztaujāja jaunievēlētos deputātus no Latvijas par pirmajiem iespaidiem, darba uzdevumiem, kā arī ilgtermiņa mērķiem jaunajā amatā. "Ja kādam šķiet, ka Latvijā ir liela birokrātija, tad ticiet man, tas nav pat salīdzināms ar to, kas notiek šeit," uzsver Mārtiņš Staķis, kurš tika ievēlēts no partijas "Progresīvie" un darbojas Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības politiskajā grupā.

Kāda gaisotne valda pirmajā plenārsēdē – vai jūtams saspīlējums kādos politiskos jautājumos, un vai varbūt kaut kas jūs jau pārsteidzis?

Skaidrs, ka neliela intriga bija Eiropas Parlamenta viceprezidenta vēlēšanu kārtā. Man prieks, ka mūsu [politiskās grupas] kandidāte tika ievēlēta pirmajā kārtā, un priecājos, ka arī Latvijas kandidāts tika ievēlēts otrajā kārtā. Lielāka intriga, protams, gaidāma ceturtdien. Tas, ka Eiropas Padomes prezidentu ievēlēs jau pirmajā kārtā, par to jau nu gan lielu šaubu nebija.

Kā kopumā jūtaties jaunajā darbā un šajā atmosfērā?

Šeit deputātam ir jābūt stipri patstāvīgākam nekā, piemēram, Saeimā, jo faktiski neviens neko nelūdz un neko tev nepiedāvā. Ja tu kaut ko vēlies sasniegt, tas viss jāizcīna pašam, veidojot aktīvu dialogu ar citiem kolēģiem, solot atbalstu