Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Nekāds krējums vai eļļa! Padomi, kā atgūties pēc apdegšanas saulē (1)

Foto: Shutterstock

Pat ja esi piesardzīgs un lieto sauļošanās krēmus, var gadīties, saule tevi tomēr apdedzina. Būtiski ir zināt ādas glābšanas pasākumus un to, ko labāk nedarīt, ja ir gadījies saulē apdegt. 

KAS IR SAULES APDEGUMS? 

Saules apdegums ir iekaisuma reakcija, kas radusies uz ultravioletā (UV) starojuma bojājumiem ādas dziļākajos slāņos. Tas notiek, ja āda bez pienācīgas aizsardzības saņem pārāk daudz šo staru. Saules apdegumi var izveidoties gan dabiskās saules ietekmē, gan solārijā. Ādas dzīšanas periods var būt pat līdz septiņām un vairāk dienām.

"Svarīgi atcerēties, ka saulē apdegusi āda ne tikai slikti izskatās, sāp un lobās, bet tās apdegums var izraisīt arī ilgtermiņa ādas bojājumus – āda ātrāk noveco, rodas melanomas jeb ādas vēža risks. Ja gadījies ādu vienreiz apdedzināt saulē, noteikti jāpievērš uzmanība, lai tas neatkārtotos,” brīdina "Apotheka" sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Biežākie un raksturīgākie saules apdeguma simptomi:

* izteikts ādas apsārtums;

* nepārejoša karstuma sajūta;

* jutīga, sūrstoša un pat sāpīga apdegusī ādas zona;

* ādas lobīšanās vai pūslīši. 

Kā pareizāk rīkoties, ja gadījies pārsauļoties un ir gūti saules apdegumi? 

"Būtiski, lai apdegums tiktu ārstēts pēc iespējas ātrāk – tiklīdz jūti kairinājumu vai  pamani pārsauļošanās pazīmes. Pirmais solis, ja jūti apdegumu, ir izvairīties no tiešiem saules stariem, un, tā kā āda ir sakarsusi, tai nepieciešama papildu atdzesēšana. Ja atrodies netālu no baseina vai ūdenstilpes, uz īsu brīdi ieej ūdenī, lai atdzesētu ādu," par pirmo palīdzību stāsta farmaceite. 

1. Vēsa duša vai vēsa ūdens kompreses

Vēsa duša atvēsinās tavu saulē sakarsušo ādu un mazinās tālāku karstuma iedarbību. Tomēr uzmanies, lai ādu nomierinātu, nevis vēl vairāk sakairinātu. "Neej siltā dušā, jo karsts ūdens izšķīdinās ādas dabisko eļļas aizsargkārtu un palielinās tavu diskomfortu. Savukārt, pārāk auksts ūdens var, krasas temperatūras maiņas dēļ, papildu sakairināt ādu. Mazgājoties izmanto tikai maigu, mitrinošu dušas līdzekli, kas satur dabiskas eļļas un nesatur smaržvielas. Pāris dienas jāaizmirst par pīlingu, kā arī mazgājoties neizmanto ne sūkli, ne birsti. Pēc dušas labāk maigi nosusinies, nevis sparīgi noberzies ar dvieli," uzsver farmaceite.

Foto: Shutterstock

2. Mitrini ādu cik iespējams un vēl vairāk

Ja esi apdedzis saulē, ļoti svarīga ir tālāka ādas mitrināšana! "Uzklāj ādas mitrinātāju, cik drīz vien iespējams, tūlīt pēc sauļošanās. Negaidi, kad tā kļūs sarkana. Pēc tam uzklāj to vēlreiz pēc vēsas dušas. Krēms palīdzēs atjaunot mitrumu ādas slāņos. Mitrini seju, ausis, kaklu, kā arī citas vietas, kas bija pakļautas saulei, tostarp plecus, rumpi, kājas un pēdu virspuses," iesaka farmaceite.

3. Izmanto alveju un citus ādu nomierinošus līdzekļus

Ja tomēr gadījies saulē gūt ādas apdegumus, glābējs būs aptiekā iegādājamie pēcsauļošanās līdzekļi. Tie gan mitrinās ādu, gan to pabaros un novērsīs apsārtumu, ādas lobīšanos un sūrstēšanu. Konsultējoties ar farmaceitu, izvēlies sev piemērotāko ādas aizsarglīdzekli – losjonu, gelu, pieniņu, izsmidzināmu vai krēmveida līdzekli. Bērniem noteikti jāizvēlas speciāli tiem piemēroti līdzekļi. Rūpēm par ādu nekādā gadījumā neņem līdzekļus, kuru sastāvā ir eļļas, jo tās bremzēs ādas atdzišanu un kavēs atveseļošanos.

"Alveja ir ārstniecisks augs. Daudzi cilvēki audzē šo sukulentu mājās kā ātro palīdzību, ja gūts neliels apdegums. Vienkārši nolauz tās lapu, nomizo zaļo virskārtu un auga iekšienē esošo caurspīdīgo želeju uzklāj maigi uz apdegumu vietas, tādējādi paātrinot apdegumu dzīšanu un mazinot sāpes. Nedrīkst ādu berzt, jo mehāniski traumēsim to vēl vairāk. Dabīgā alveja noderēs mazāku laukumu apstrādei, piemēram, sejai, ausīm, plaukstām un pēdu virspusei, bet plašākām vajadzībām var noderēt aptiekās nopērkamie geli ar 100% alvejas ekstraktu. Tomēr tas nav brīnumlīdzeklis kas strauji izārstēs saulē gūto apdegumu," uzsver Krastiņa.

4. Izvairies no produktiem, kas var vēl vairāk sausināt vai kairināt ādu

Tie ir dažādi ādas tīrīšanas līdzekļi, tostarp toniki, serumi. Šie produkti izstrādāti, lai cīnītos pret pūtītēm un ādas taukainību, tāpēc tiem ir sausinoša iedarbība uz ādu. Nelieto līdzekļus, kuros ir ķīmiskie eksfolianti, tostarp salicilskābe un citas beta-hidroksi skābes (BHS). Benzilperoksīds arī ir  antibakteriāls līdzeklis, kas cīnās ar pūtītēm un sausina ādu. Jebkuri sejas skrubji vai pīlingi ar sīkām daļiņām nav vēlami.

5. Dzer daudz ūdens!

Lai gan dzeramais ūdens tieši neatjaunos ādu pēc saules nodarītā kaitējuma, tas palīdzēs ķermenim kopumā. Ūdens ir būtisks visu svarīgo orgānu veselībai, un āda ir ķermeņa lielākais orgāns. "Pēc saules apdeguma ķermenis ir zaudējis daudz ūdens, tāpēc atceries ne tikai mitrināt ādu ar speciālajiem līdzekļiem, bet arī daudz dzert. Regulāra ūdens lietošana pasargās organismu no dehidratācijas," saka farmaceite.

Foto: Shutterstock

6. Dažas dienas pasargā savu ādu no saules stariem un valkā brīvu apģērbu

Pēc saules apdeguma dažas dienas labāk palikt ēnā. Ļauj ādai atpūsties un atgūties, esot telpās. Ja nav iespējams palikt iekšā, uzklāj sauļošanās līdzekli, velc sedzošu apģērbu un paliec pēc iespējas ēnā. "Lai pasargātu ādu turpmāk, izvēlies vieglas un brīvas drēbes, kas neberžas pret ādu un ļauj tai elpot," iesaka farmaceite. 

Ko nedarīt nekādā gadījumā!

Saulē apdegusi āda nedrīkst būt saskarē ar skābā krējumā esošajām pienskābes baktērijām. Tās var izraisīt papildu kairinājumu, tādēļ ir ieteicams izvairīties no vecmāmiņas "pūra lādes" metodēm un labāk iegādāties aptiekās pieejamos līdzekļus, kas palīdz pret saules apdegumiem. Tas pats ar eļļas ziešanu uz saulē apdegušas ādas. "Eļļa aizsprostos ādas poras, kas pieturēs karstumu un radīs siltumnīcas efektu, tā brūce sakarsīs vēl vairāk un dzīšana nenotiks," skaidro Ivanda Krastiņa.

Zelta padoms: profilakse ir zelta vērtē, tāpēc vienmēr nodrošinies ar sev piemērotiem sauļošanās aizsargkrēmiem. Labāk neapdegt, nekā vēlāk ārstēties!

"Pirms došanās saulē noteikti jāuzklāj saules aizsarglīdzeklis, lai pasargātu ādu no kaitīgā ultravioletā starojuma un izvairītos no ādas apdeguma. Aptiekā pieejami dažādi līdzekļi ar mazāku un lielāku SPF aizsargfaktoru. Saulainā dienā ieteicams izvēlēties līdzekļus ar aizsargfaktoru 30–50 SPF, savukārt cilvēkiem ar gaišāku un jutīgāku ādu, kā arī bērniem, noteikti jālieto SPF 50+ aizsarglīdzekļi. Aizsarglīdzekļu lietošana samazinās arī ādas novecošanos. No saules apdeguma iespējams izvairīties, neuzturoties tiešos saules staros laika posmā no plkst. 11.00 līdz 15.00, kad tie ir viskaitīgākie," atgādina farmaceite.

Gadījumā, ja saules apdegums ir smags un tiek novēroti arī tādi simptomi kā galvassāpes, vemšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra, drudzis, krampji, nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu