Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Noskaties Krievija turpina uz Ukrainu nosūtīt Otrā pasaules kara tankus (23)

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Krievija uz Ukrainas frontes līnijām izvieto papildu tankus T-54, kas ir piedalījušies Otrā pasaules kara beigās, vēsta "Defence Blog".

Nesen sociālajos ziņojumos norādīts, ka Uzunovas dzelzceļa stacijā, aptuveni 150 kilometru uz dienvidiem no Maskavas, pamanīts vilciens ar tankiem T-54.

Šo seno tanku, kuru ražošana tika sākta 1945. gadā, atdzimšana uzsver ieilgušā kara radīto spriedzi un prasības.

Tanks T-54, viens no visvairāk ražotajiem tankiem vēsturē, atkal tiek izmantots. T-54, kura prototipu pirmo reizi izgatavoja Ņižņijtagilā 1945. gada beigās, kļuva par padomju un Varšavas pakta bruņoto vienību mugurkaulu no 50. gadu beigām.

"Neraugoties uz to vecumu, šie tanki kaujas laukā tiek izmantoti dažādās lomās," sacīja aizsardzības analītiķis. "Sākotnēji tie tika izmantoti artilērijas vajadzībām, lai šautu no slēptu pozīciju. Tagad tie arvien biežāk tiek iesaistīti tiešās kaujas darbībās."

T-54 un tā pēctecis T-55 kopš to ieviešanas ir piedalījušies daudzos pasaules mēroga konfliktos. Padomju Savienībā tika saražoti vairāk nekā 83 500 vienību, bet Polijā un Čehoslovākijā - vēl 21 000 vienību, tāpēc T-54/55, iespējams, ir visvairāk kaujas pārbaudītais tanks, kāds jebkad izgatavots. Tā dienesta vēsturē ir konflikti Tuvajos Austrumos, Āfrikā, Āzijā un tagad atkal Eiropā.

Tas, ka Krievija izmanto šos vecākos tankus, uzsver kara Ukrainā intensitāti un ilgumu.

Nepalaid garām!
Uz augšu