Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Viss, kas jāzina par “labo” holesterīnu

Foto: Publicitātes foto

Lai būtu vesela sirds un funkcionēt spējīgi asinsvadi, ļoti svarīgi, lai kopējais holesterīna līmenis nepārsniegtu noteiktās normas robežas. Vēl vairāk jārūpējas par to, lai zema blīvuma holesterīns asinīs nebūtu vairāk kā vajadzīgs, bet augsta blīvuma holesterīna netrūktu. Pārāk sarežģīti? Nebūt ne!

 

Ko dara “sliktais” un ko “labais” holesterīns?

Holesterīns ir lipīds, kas tiek ražots aknās, kā arī nonāk organismā ar noteiktiem produktiem. Lipīdi slikti šķīst asinīs, tāpēc tiem ir nepieciešams kompanjons – olbaltumvielas un tauki. Ja, kompanjoni gadījušies slikti (tauki, triglicerīdi un citi) – zema blīvuma, holesterīns nevar pildīt tās funkcijas, kas viņam organismā būtu jādara, bet gan veido taukainas plāksnītes, kas nosēžas uz asinsvadu sieniņām. Ar laiku asinsvadi sašaurinās, tajos veidojas pangas un attīstās ateroskleroze, kas ir viena no visbiežāk sastopamajām hroniskajām asinsvadu slimībām pasaulē un arī Latvijā. Ja neuzsāk cīņu pret “slikto” holesterīnu, ar laiku asinsvadi deformējas un stipri aizsprostojas, tāpēc asinīm ir grūti apgādāt organismu ar skābekli. Smagākos gadījumos asinsvadi var tikt pilnībā nobloķēti, vai no tiem var atdalīties kāda holesterīna-tauku plēksnīte, kas ir iemesls smagām vai letālām slimībām – infarktam, insultam, trombozei.

Foto: shutterstock.com

Bez “sliktā” holesterīna organismā ir arī “labais” jeb holesterīns, kura sabiedrotie ir augsta blīvuma olbaltumvielas un tauki. Augsta blīvuma holesterīna uzvedums ir sekmēt holesterīna izdalīšanos no asinsvadu sieniņām un šūnām, veicināt slāpekļa oksīda rašanos, iegūt D vitamīnu un piedalīties šūnu veidošanās procesos. Vēl viens svarīgs tā uzdevums ir nogādāt holesterīnu aknās, lai no tā varētu ražot žultsskābes. Pēc tam žultsskābes dodas uz tievo zarnu un palīdz pārstrādāt tur nonākušos taukus. Lai arī šķiet, ka organismam būtu nepieciešams tikai “labais” holesterīns, tā nav – tiem ir jābūt līdzsvarā un normas robežās, lai organisms darbotos, kā nākas un sirds un asinsvadu slimību risks būtu minimāls.

Foto: Shutterstock.com

Kāda ir holesterīna robeža?

Ikvienam cilvēkam pēc 20 gadu vecuma ir jāpārbauda kopējais, augsta un zem blīvuma holesterīna līmenis. To ļoti vienkārši izdarīt veicot holesterīna asinsanalīzes. Holesterīna līmeni mēra milimolos uz litru (mmol/l). Svarīgi atcerēties, ka kopējā holesterīna līmenim asinīs jābūt zem 5 mmol/l, augsta blīvuma holesterīnam virs 1,0 mmol/l, vislabāk 1,2 mmol/l, bet zema blīvuma holesterīnam zem 3 mmol/l. Bērniem kopējam holesterīnam jābūt zem 4,4 mmol/l. Der pievērst uzmanību tam, ka augsta blīvuma holesterīna normai, vēlams ir lielāks rādītājs, bet kopējam un zema blīvuma holesterīnam – zemāks. Holesterīna līmenis ir jāpārbauda regulāri, vēlams ik pēc 2 gadiem, retākais – reizi 5 gados. Aizbildināties ar to, ka jūtos labi, gan nevajadzētu, jo augsts holesterīna līmenis par sevi neliek manīt līdz brīdim, kad saskaras ar tā postošajām sekām. Turklāt, ja labā holesterīna rādītāji ir zem vēlamās robežas, bet “sliktais” holesterīns ir paaugstināts, ir vēl lielāks risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, nekā tad, ja “labais” holesterīns ir normas robežas, bet “sliktais” paaugstināts.

Cilvēkiem, kam ir risks saslimt ar sirds vai asinsvadu slimībām, analīzes jāveic biežāk un īpaši jāpieskata zema blīvuma holesterīns, kas viņu gadījumā jānotur zem 1,4 mmol/l. Nav jāsatraucas, ka piekopjot veselīgu dzīvesveidu – sportojot un ievērojot diētu, holesterīna līmenis noslīdēs pārāk zemu. Tā nemēdz notikt! Toties šādi var panākt, ka “sliktais” holesterīns pazeminās, bet “labā” holesterīna līmenis paaugstinās.

Kā pacelt labo holesterīnu uz augšu

Viens no labākajiem veidiem, kā paaugstināt “labā” holesterīna līmeni asinīs ir samazināt savā uzturā ogļhidrātus, trans-taukskābes, piesātinātajām taukskābes, cukuriem bagātu pārtiku, tās vietā iekļaut daudz sirdij veselīgākus produktus. Piemēram, cūkgaļu un liellopa gaļu aizstāt ar vistas gaļu, margarīna vai sviesta vietā uz maizītes smērēt avokado, nemieloties ar cukurotu cepumu, bet apēst kādu augli vai riekstus. Tāpat būtu jāatsakās no pusfabrikātiem un nekvalitatīvas eļļas, tos aizstājot ar mājās gatavotu maltīti, kuras sastāvā ir dārzeņi, pākšaugi, treknas zivis un olīveļļa. Ļoti būtiski no ēdienkartes ir izslēgt saldinātus dzērienus, jo tie kaitē labajam holesterīnam. Šādos dzērienos ir ļoti daudz cukura, kas nonākot organismā veicina “sliktā” holesterīna paaugstināšanos. Augsta blīvuma holesterīnam patiks, ja sulas un limonādes tiks aizstātas ar ūdeni! Ja “pliks” ūdens negaršo, tam var pielikt klāt gurķa, rabarbera, apelsīna šķēlītes vai piparmētras lapiņas. Ēdienkartē jāiekļauj arī ar antioksidantiem bagāti produkti, piemēram, spināti, bietes, lapu salāti, ogas, jo tie patīk “labajam” holesterīnam.

Lai uzlabotu “labā” holesterīna līmeni asinis, noteikti jācenšas atbrīvoties no liekā svara, turklāt tas nemaz nebūs tik grūti, ja ēdienkartē tiks ieviestas iepriekš aprakstītās izmaiņas. Liekos kilogramus palīdzēs nomest arī fiziskās aktivitātes. Sportojot un pareizi ēdot iznāks nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – pacelt augsta blīvuma holesterīna līmeni un parūpēties par savu veselību kopumā.

Lai augsta blīvuma holesterīns darītu savu labo darbu organismā, nāksies attiekties arī no kaitīgiem ieradumiem, piemēram, smēķēšanas. Lai arī pati smēķēšana nepazemina “labā” holesterīna daudzumu organismā, nikotīns padara holesterīnu biezāku, tāpēc tas kļūst lipīgāks un veiklāk pieķep pie asinsvadu sieniņām. “Labajam” holesterīnam, kam jau tā ir daudz darba, nākas ar to cīnīties.

Normālam holesterīna līmenim – AteroLip® complex caps

Lai rūpētos un uzturētu sirdi un asinsvadus labā stāvoklī izvēlies dabas vielu kompleksu AteroLip® complex capsTā sastāvā ir dabīgais statīns monakolīns K, kas iegūts no sarkanā rauga rīsiem, no cukurniedrēm iegūts polikosanols, standartizēts olīvu (Olea europea) lapu sausais ekstrakts (polifenols hidroksitirozols), holīns, kas palīdz nodrošināt normālu lipīdu vielmaiņu, niacīns un vitamīns B12. Sastāvā esošais kurkumas ekstrakts palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs, sirds un asinsvadu sistēmas darbību. AteroLip® complex caps ir ērti lietot, tikai 1 kapsula dienā! Produkts pieejams 30 kapsulu un izdevīgajā 90 kapsulu iepakojumā. Izdevīgākais piedāvājums Lotos Pharma mājas lapā www.lotos-pharma.com.

Foto: Publicitātes foto

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Uz augšu