No 16. līdz 19. jūlijam Strasbūrā uz pirmo plenārsēdi sapulcējās jaunais, jūnijā ievēlētais Eiropas Parlamenta sasaukums. TVNET+ plenārsēdes otrajā dienā, 17. jūlijā, iztaujāja jaunievēlētos deputātus no Latvijas par pirmajiem iespaidiem, darba uzdevumiem, kā arī ilgtermiņa mērķiem jaunajā amatā. "Sajūta ir pat krietni labāka, nekā biju gatavojies. Jūtos optimistiskāk un pozitīvāk par to, ko šeit izdosies vai neizdosies izdarīt," pauž Reinis Pozņaks, kurš tika ievēlēts no "Apvienotā saraksta" un darbojas Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā.

Kā jūs raksturotu gaisotni, kas tagad valda pirmajā plenārsēdē? Vai ir kādi jautājumi, par kuriem jūtams saspīlējums, vai varbūt jūs jau kas paspējis pārsteigt?

Šobrīd plenārsēdē ir bijis viens būtisks jautājums – rezolūcija par atbalstu Ukrainai, kurā bija diezgan interesanti vērot dažādu aktīvistu izgājienus. Proti, tos pašus miera baložus, kuri arī šeit ir savēlēti. Bet tas jau, no vienas puses, nav nekāds pārsteigums, tas bija gaidāms. Par laimi, kopumā parlamenta absolūtais vairākums ir par atbalstu Ukrainai.

Jūs priekšvēlēšanu periodā salīdzinoši skaidri iezīmējāt galvenās problēmas, kuras primāri vēlaties risināt EP, – gan pārāk lēno atbalstu Ukrainai, gan Eiropas ārējo robežu un pierobežas stiprināšanu kopumā. Vai tagad jau iezīmējies kāds skaidrs rīcības plāns, un kādās komisijās plānojat darbu?

Jā, ir iezīmējies, ka darbošos Drošības un aizsardzības komitejā, kas pagaidām ir apakškomiteja, un tur būšu pastāvīgais dalībnieks. Ārlietu komitejā būšu aizvietotājs, un darbošos arī Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejā, kas būs cieši saistīta ar militāro industriju, ja beidzot Eiropa tādu attīstīs pietiekamā apjomā.