Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Baltkrievijas ārlietu ministrs Riženkovs apmeklēs Ziemeļkoreju

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: iunewind/Shutterstock

Baltkrievijas ārlietu ministrs Maksims Riženkovs šonedēļ plāno apmeklēt Ziemeļkoreju, un tiek sagaidīts, ka šīs vizītes laikā tiks apspriesta abu starptautiski izolēto diktatūru trīspusējā sadarbība ar Krieviju, to kopīgajā konfrontācijā ar Rietumiem.

Riženkovs Phenjanā ieradīsies trīs dienu vizītē pēc Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas uzaicinājuma, pirmdien paziņoja komunistiskā režīma oficiālais rupors Korejas Galvenā ziņu aģentūra (KCNA).

Līdzīgu paziņojumu izplatījusi arī Baltkrievijas Ārlietu ministrija.

Neviena no valstīm nav sniegusi sīkākas ziņas par Riženkova vizītes dienaskārtību, taču eksperti uzskata, ka viņam cita starpā paredzēta tikšanās ar savu ziemeļkorejiešu kolēģi Čhve Sonhi.

Tā ir pirmā reize, kad Baltkrievijas ārlietu ministrs apmeklē Ziemeļkoreju.

Dienvidkorejas valdības finansētā Nacionālās apvienošanās institūta bijušais direktors Kohs Juhvans uzskata, ka vizītes galvenais jautājums būs Ziemeļkorejas-Baltkrievijas-Krievijas trīspusējā sadarbība.

Phenjana nesen parakstīja drošības līgumu ar Maskavu, kam savukārt ir ciešas saites ar Minsku, norāda Kohs.

Jūnijā Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Krievijas diktators Vladimirs Putins parakstīja līgumu, kas paredz, ka gadījumā, ja viena no pusēm tiek ierauta karā, otrai pusei bez kavēšanās jāizmanto "visi tai pieejamie līdzekļi", lai sniegtu "militāro un cita veida palīdzību".

Ziemeļkoreja apmaiņā pret militāri tehnisko palīdzību piegādā Krievijai arī ieročus, kas tai nepieciešami Maskavas uzsāktajā karā pret Ukrainu.

Savukārt Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko 2022.gada februārī ļāva Krievijai izmantot savas valsts teritoriju kā placdarmu atkārtojama iebrukumam Ukrainā.

Savukārt 2023.gadā Krievija Baltkrievijas teritorijā izvietoja taktiskos kodolieročus.

Tiekoties ar Putinu Sočos pagājušā gada septembrī, Lukašenko jau pieļāva iespēju, ka Minska varētu pievienoties Maskavas un Phenjanas sadarbībai kā trešais partneris.

Aprīlī Phenjanā tikās Ziemeļkorejas un Baltkrievijas ārlietu ministru vietnieki, kas vienojās paplašināt abu valstu augstāka līmeņa kontaktus.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu