Pēdējo nedēļu laikā Latvijā plaši apspriests temats ir iecere dekriminalizēt nelegālo narkotiku lietošanu jauniešu vidū. Izteikušies par šo jautājumu ir daudzi – prezidents, premjere, ārsti un citas amatpersonas. Bet portāls TVNET nolēma noskaidrot, ko par to domā arī esošie un bijušie lietotāji, kā arī eksperti.

Ko nozīmēs narkotiku lietošanas dekriminalizēšana bērnu un jauniešu vidū, ja tā tiks pieņemta? Tātad – 18 gadu vecumu nesasniegušas personas par narkotiku lietošanu krimināli nesodīs. Šobrīd par narkotiku lietošanu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu. Krimināllikums jau šobrīd no kriminālatbildības atbrīvo narkotiku lietotājus, kuri pārdozēšanas gadījumos meklē vai kuriem sniedz palīdzību.

Tiek uzsvērts, ka ar šo soli narkotikas netiks legalizētas, bet tas mudinātu bērnus un jauniešus vairāk ziņot par savu problēmu, kā arī iedrošinātu nebaidīties un lūgt palīdzību. Tomēr ir speciālisti, kas vērš uzmanību – šādas iniciatīvas pieņemšana ir ļoti rūpīgi jāizvērtē.

Ko par to domā bijušie lietotāji?

"Šis viss ir ļoti labs virziens, uz kurieni mēs ejam. Mēs beidzot pievēršamies tam, ka tā ir veselības problēma, ne mēs no kaut kā aizsargājamies,"