Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Dažiem krāpniekiem pandēmija bija ienesīgs laiks: "Zanzibāras karalis" un viņa shēma

Foto: HBO/publicitātes foto

Vai vēl atceries pandēmiju? Tas bija visai dīvains laiks, dažiem nomācošs un depresīvs, bet citiem veldzējošs un pat ienesīgs. Lūk, piemēram, "Zanzibāras karalis" jeb poļu uzņēmējs Vojcehs Žabinskis visu ierobežojumu vidū pamanījās Zanzibārā atvērt viesnīcu tīklu, apkrāpjot vairāk nekā 250 cilvēkus. Veikls vīrs.

Jaunā trīs sēriju dokumentālā filma “Zanzibāras karalis” (King Of Zanzibar), kas skatāma LMT Viedtelevīzijā, nu kalpo par apkrāpto, nevainīgo cilvēku balsi. Viņi tolaik akli uzticējās veiklajam uzņēmējam, neapzinoties, ka iesaistījušies apjomīgā krāpniecības afērā.

Pirms viesnīcu tīkla atvēršanas Zanzibārā Žabinskis apgalvoja, ka jau gadiem darbojas banku sfērā, stāstot, ka strādājis par direktoru tādās bankās kā “PEKAO SA” un “BNP Paribas”. Tiesa, augstie amati viņam nav gājuši pie sirds, un viņš vēlējies nomainīt klimatu, tāpēc pārcēlies uz dzīvi mazā Zanzibāras ciematā.

Šis varonīgais stāsts pievilināja daudzus Polijas iedzīvotājus. Kad viesnīcu tīklu Zanzibārā sāka slavēt pat slavenības, Žabinska rūpals pieņēmās apjomā strauji kā savvaļas ugunsgrēks.

Rezultātā daudzi investori sāka ieguldīt naudu Žabinska idejas realizēšanā, cerot nopelnīt paši. Viss šķita darbojamies labi, tomēr kādā brīdī Žabinska veiksme izbeidzās.

Žabinska uzņēmējdarbība viesnīcu tīkla “Pili Pili” veidolā, kuru viņš uzsāka 2017. gadā, auga strauji. Dažiem saviem investoriem viņš pat solīja Zanzibārā iegādāties dzīvojamos namus. Tiesa, 2021. gadā ļaudis sāka manīt, ka ar Žabinska uzņēmējdarbību kaut kas nav kārtībā, jo viesnīcu darbinieki sāka masveidā pamest darbu, sūdzoties, ka viņiem mēnešiem ilgi nav izmaksāta alga. 2022. gada februārī Žabinskis pārtrauca atbildēt uz investoru un klientu zvaniem un vēstulēm.

Drīz vien izrādījās, ka Žabinskis Polijā ir izsludināts meklēšanā. Viņam tiesa bija piespriedusi vairāk nekā divus gadus cietumā par krāpniecību. Tomēr pašpasludinātais Zanzibāras karalis no savas dzimtenes bija aizbēdzis.

Arī Tanzānijā viņam netrūka problēmu, proti, Tanzānijas valdībai viņš bija parādā 500 tūkstošus ASV dolāru un pasludinājis bankrotu. Tanzānijas valdība negrasās ļaut Žabinskim doties prom, pirms viņš šo parādu nav atmaksājis, rakstīts poļu izdevumā “money.pl”.

Žabinska apkrāpto cilvēku skaits ir sasniedzis 254, un aplēsts, ka no tiem viņš izkrāpis aptuveni septiņus miljonus Polijas zlotu, kas ir vairāk nekā pusotrs miljons eiro.

Klīst baumas, ka naudu zaudējuši vēl vairāk investoru, tomēr, ņemot vērā, ka viņu investētās naudas izcelsme ir šaubīga, viņi izvēlējušies taisnīgumu nemeklēt.

Izrādās arī, ka Žabinskis nav viens aiz šīs shēmas. Līdzās viņam darbojas arī viņa brālis Dominiks un draudzene Katažina. Ja Žabinskis tagad nonāktu tiesas priekšā, viņam draudētu vismaz pieci gadi cietumā.

Skatoties šo dokumentālo seriālu, nevar noliegt maigu dežavū sajūtu, jo prātā nāk gan zināmais skandāls ar festivālu “Fyre Festival”, gan mūsu pašu censonis Ernests Rieksts ar savu dibināto “Jaunlatviju” Fidži.

Pārsteidzoši, bet rādās, ka Žabinska viesnīcas darbojas joprojām. Vismaz spriežot pēc “Pili Pili” sociālajiem tīkliem. Dokumentālajā seriālā tikmēr apkrāptie pauž savu vilšanos un sāpi, kamēr netrūkst tādu, kas Žabinski apbrīno. Gatavais Stokholmas sindroms. Citi tikmēr uzskata, ka dabūt atpakaļ naudu no Žabinska ir neiespējami. Visticamāk, tā arī ir.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu