No 16. līdz 19. jūlijam Strasbūrā uz pirmo plenārsēdi sapulcējās jaunais, jūnijā ievēlētais Eiropas Parlamenta sasaukums. TVNET+ plenārsēdes otrajā dienā, 17. jūlijā, iztaujāja jaunievēlētos deputātus no Latvijas par pirmajiem iespaidiem, darba uzdevumiem, kā arī ilgtermiņa mērķiem jaunajā amatā. "Pēc Krištopana kunga paustās pozīcijas un iestāšanās politiskajā grupā, kuras idejas autors ir Orbāns, šķiet, ka mums īpaši nekā kopīga nav," par ideju veidot kopīgu Latvijas eiroparlamentāriešu "Whatsapp" grupu stāsta Rihards Kols, kurš tika ievēlēts no Nacionālās apvienības saraksta un darbojas Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā.

Kā jūs raksturotu gaisotni, kas valda pirmajā plenārsēdē? Vai ir kādi jautājumi, par ko ir jūtams saspīlējums, vai varbūt kaut kas jūs paspējis pārsteigt?

Tā kā tas ir parlamentārais darbs, kas lielākoties notiek aizkulisēs, pirms vispār notiek balsojums, Eiropas Parlaments nav diez cik atšķirīgs no citiem parlamentiem. Vienīgi, protams, izmēra un apjoma ziņā – kompromisa mākslai ir jābūt desmitkārtīgi spēcīgākai un plašāk izmantotai, jo ir gan daudz politisko grupu, gan tajās ietilpstošo delegāciju. Delegācija var sastāvēt arī tikai no viena cilvēka, bet arī šim cilvēkam kādā jautājumā var būt zelta kārts. Šeit virsroku ņem tie deputāti, kam jau līdz šim ir tieša pieredze Eiropas Parlamentā.

Man paveicās tikt pie debatēm – šeit ir viena būtiska atšķirība no nacionālajiem parlamentiem, kas man pietrūkst.