Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Sīrijā vairs nepastāv vispārējs apdraudējums civilistiem, atzīst Vācijas tiesa un noraida patvēruma prasību

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: YAMAM AL SHAAR/REUTERS

Vācijas tiesa, noraidot kāda sīrieša patvēruma prasību, atzinusi, ka Sīrijā vairs nepastāv vispārēji draudi ikvienam civilistam.

Ziemeļreinas-Vestfālenes augstākā administratīvā tiesa savu lēmumu pieņēma pirmdien, izskatot kāda iepriekš Austrijā par cilvēku kontrabandu tiesāta sīrieša lietu.

Kā otrdien norādījis tieslietu ministrs Marko Bušmans, kas pārstāv liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP), šāds spriedums ir saprotams, ja tiek pieņemts, ka daži Sīrijas reģioni joprojām ir ļoti bīstami, taču citos cilvēku dzīvība nebūt nav apdraudēta.

Pagaidām nav skaidrs, kādu ietekmi šis spriedums atstās uz Vācijas varasiestāžu praksi, izskatot sīriešu patvēruma pieprasījumus.

Iepriekš Vācijas varasiestādes sīrietim, kas valstī bija ieradies 2014.gadā, atteica patvērumu, jo iepriekš viņš bijis iesaistīts nelegālo imigrantu transportēšanā no Turcijas, par ko Austrijā tam bija piespriests vairāku gadu cietumsods.

Tomēr zemākās instances tiesa uzlika pat pienākumu varasiestādēm vīrieti atzīt par bēgli.

Tomēr apelācijas instance atzina, ka vīrietim Sīrijā nedraud politiskā vajāšana un viņa iepriekšējā sodāmība tam liedz pretendēt uz bēgļa vai citu aizsardzības statusu.

Kā uz papildu argumentu tiesa norādīja, ka Sīrijā vairs nepastāv "nopietns individuāls apdraudējums civilpersonu dzīvībai vai fiziskai veselībai".

Tiesa norādīja, ka karadarbība vairs nesasniedz tādu līmeni, kurā civilpersonām būtu lielas iespējas zaudēt dzīvību vai tikt ievainotām.

Jau jūnijā kanclers Olafs Šolcs solīja atsākt kriminālnoziedznieku izraidīšanu uz Afganistānu un Sīriju, lai gan pagaidām tā arī nav skaidrs, kā šis solījums tiks pildīts.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu