Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Foto Pirms uzbrukuma Trampam šāvējs mēģinājis noskaidrot, no kāda attāluma Lī Hārvijs Osvalds nogalināja Kenediju

Foto: Schutterstock.com

Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Kristofers Rejs 24. jūlijā uzstājās ASV Pārstāvju palātas Tieslietu komitejas sēdē un atklāja jaunas detaļas par izmeklēšanu saistībā ar ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa slepkavības mēģinājumu, ziņo CNN.

Saskaņā ar Reja teikto nedēļu pirms atentāta mēģinājuma, 6. jūlijā, 20 gadus vecais šāvējs Tomass Metjū Krukss internetā meklēja informāciju par to, kādā attālumā atradās Lī Hārvijs Osvalds, kad viņš 1963. gadā nošāva 35. ASV prezidentu Džonu Fidžeraldu Kenediju.

“6. jūlijā viņš meklēja Google meklētājā “Cik tālu bija Osvalds no JFK”. Acīmredzot šis meklējums ir svarīgs, lai izprastu, kas notika viņa galvā. Tajā pašā dienā viņš acīmredzot reģistrējās, lai apmeklētu mītiņu Batlerā,” atklāja FIB vadītājs.

Viņš arī sacīja, ka atentāta mēģinājuma dienā, 13. jūlijā, divas stundas pirms Trampa runas sākuma plkst. 16.00, Krukss palaida dronu, kas riņķoja ap mītiņa teritoriju un atradās aptuveni 180 metru attālumā no skatuves. Drons atradās gaisā aptuveni 11 minūtes, un Krukss lidojumu uzraudzīja savā telefonā. Izmeklētāji spēja izsekot drona lidojuma trajektoriju un uzskata, ka Krukss to izmantoja, lai redzētu, kas notiek aiz viņa.

Pēc slepkavības mēģinājuma izmeklētāji atrada dronu Kruksa automašīnā, norāda CNN. Automašīnā tika atrastas arī divas sprāgstvielas. Saskaņā ar Kristofera Reja teikto, Kruksam nebija iespējas tās detonēt no jumta, no kura viņš nošāva Trampu.

FIB direktors sacīja, ka, šķiet, šāvējs uz jumta uzkāpa pa ēkas cauruli, nevis pa trepēm, kā iepriekš tika uzskatīts. Krukss uz jumta atradās aptuveni trīs minūtes, pirms viņu nošāva Slepenā dienesta snaiperis. Izmeklētāji uz jumta atrada astoņas čaulas no pusautomātiskās šautenes AR-15. Rejs sacīja, ka izmeklēšanā noskaidrots, ka Krukss šo ieroci bija likumīgi iegādājies no sava tēva, kurš šauteni bija iegādājies jau agrāk.

Pēc slepkavības mēģinājuma kļuva zināms, ka Tomass Krukss internetā meklēja Donalda Trampa un pašreizējā ASV prezidenta Džo Baidena fotogrāfijas. Kā precizēja FIB vadītājs, visticamāk, šāvējs nemeklēja konkrētu cilvēku attēlus, bet gan ziņas par sabiedrībā zināmām personām. “Godīgi sakot, šis ir bīstams laiks, lai būtu ievērojama publiska persona,” piebilda Kristofers Rejs.

FIB izmeklē šaušanu Batlerā kā slepkavības mēģinājumu un kā iespējamu iekšzemes terorisma aktu. FIB amatpersonas iepriekš ir paziņojušas, ka, viņuprāt, Krukss rīkojās viens pats. Kristofers Rejs sacīja, ka izmeklētāji vēl nav spējuši noteikt vainīgā motīvus.

Foto: ASV eksprezidents Donalds Tramps ievainots mītiņā priekšvēlēšanu kampaņas laikā

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu