Putnu gripas vīruss jau vairākus mēnešus izplatās govju ganāmpulkos un vistu fermās ASV. Tagad pētnieku grupa pārbauda citus zīdītājus, kas dzīvo šajās saimniecībās, un ir atklājusi, ka ar H5N1 inficēti arī kaķi un jenoti. Kopš 2022.gada ASV ar putnu gripu saslimuši 11 cilvēki, kas strādājuši putnu audzētavās vai govju fermās, taču viņiem visiem simptomi bijuši viegli un letālu gadījumu nav.

Pētnieki uzskata, ka H5N1 putnu gripas vīrusu no govīm, visticamāk, pārnēsā arī kaķi un jenoti. Viņu pētījums sniedz papildu pierādījumus par vīrusa pārnešanu no vienas zīdītāju sugas uz citu. Tagad zinātnieki bažījas, ka turpmākas mutācijas varētu padarīt vīrusu bīstamāku arī cilvēkiem. Pētījums, ko veica Djego Dīla vadītā komanda no Kornela universitātes Itakā, publicēts žurnālā “Nature”.

“Šī ir viena no pirmajām reizēm, kad mēs esam novērojuši efektīvu un ilgstošu ļoti patogēnās H5N1 putnu gripas pārnešanu no starp dažādām zīdītāju sugām,” saka Dīls. Pārnešanas risks no cilvēka uz cilvēku joprojām ir zems.