Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

"Gjensidige" Baltijas biznesa pievienošana "Ergo" būtisku ietekmi uz tirgu neatstās, uzskata asociācijas vadītājs

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins piedalās preses konferencē, kurā informē par svarīgākajiem notikumiem apdrošināšanas nozarē.
Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins piedalās preses konferencē, kurā informē par svarīgākajiem notikumiem apdrošināšanas nozarē. Foto: Evija Trifanova/LETA

Norvēģijas apdrošināšanas uzņēmuma "Gjensidige Forsikring" meitaskompānijas Baltijas valstīs "ADB Gjensidige" ("Gjensidige Baltics") pārdošana Vācijā bāzētajai starptautiskajai apdrošināšanas grupai "Ergo International" būtisku ietekmi uz apdrošināšanas tirgu Baltijā neatstās, sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents Jānis Abāšins.

Viņaprāt, ietekme uz tirgu būs neliela, jo, apvienojoties diviem vidēja līmeņa spēlētājiem, izveidosies trešais lielākais tirgus dalībnieks ar aptuveni 20% tirgus daļu risku apdrošināšanā.

"Tas ir jēdzīgs un labs solis, ka divi vidēja izmēra apdrošinātāji apvienojas un kļūst par vienu lielu tirgus dalībnieku," sacīja Abāšins.

LAA prezidents uzsvēra, ka patērētājiem, piemēram, Latvijā risku apdrošināšanā joprojām būs pieejami astoņu apdrošinātāju piedāvātie pakalpojumi, kas Abāšina ieskatā ir pietiekami labi tāda izmēra tirgum.

Tāpat Abāšins uzskata, ka šī apvienošanās liks "iespringt lielajiem apdrošinātājiem". Abāšins domā, ka arī lielajiem tirgus spēlētājiem tas liks vēl vairāk domāt par attīstību pakalpojumu pārdošanā, informācijas tehnoloģijās - visā, kas vērsts uz klientu.

Jau ziņots, ka "Gjensidige Forsikring" savu meitas kompāniju Baltijas valstīs par 80 miljoniem eiro pārdos "Ergo International". Vienošanās izpildei nepieciešama atbildīgo konkurences uzraugu piekrišana.

"Ergo" pārstāvji aģentūru LETA informēja, ka, noslēdzoties pirkuma procedūrai, "ADB Gjensidige" tiks integrēts "Ergo" uzņēmumos Baltijas valstīs un tiks apvienoti abu apdrošinātāju darbības procesi. Darījuma gaita neietekmēs klientus, partnerus un brokerus - visi spēkā esošie līgumi tiks turpināti un tiks nodrošināts apdrošināšanas segums. "Gjensidige" zīmols saglabāsies līdz darījuma pabeigšanai, vēlāk pakāpeniski pārejot uz "Ergo" zīmolu.

"Gjensidige Baltics" ir 659 darbinieki. Uzņēmums piedāvā vispārējās apdrošināšanas produktus privātiem un komerciāliem klientiem Lietuvā, Latvijā un Igaunijā.

"ADB Gjensidige" 2023.gadā bija sestais lielākais nedzīvības apdrošinātājs Baltijā ar tirgus daļu 7% pēc parakstīto prēmiju apjoma. Pērn "ADB Gjensidige" apdrošināšanas bruto prēmijās parakstīja 151 miljonu eiro.

"Ergo" pērn Baltijā bija trešais lielākais nedzīvības apdrošinātājs ar tirgus daļu 14%, trešais lielākais veselības apdrošinātājs ar tirgus daļu 15% un piektais lielākais dzīvības apdrošinātājs ar tirgus daļu 8% pēc parakstīto prēmiju apjoma. Pērn "Ergo" Latvijā, Lietuvā un Igaunijā kopējais parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 358 miljonus eiro.

Latvijā strādā risku apdrošinātāja "Ergo Insurance" un dzīvības apdrošināšanas kompānijas "Ergo Life Insurance" filiāles, kuras 2023.gadā apdrošināšanas bruto prēmijās parakstīja kopumā 89,908 miljonus eiro, kas ir par 6,4% vairāk nekā 2022.gadā.

Svarīgākais
Uz augšu