No 2023. gada februāra līdz 2024. gada februārim Eiropas Savienības dalībvalstis importēja naftas produktus 3,1 miljarda eiro vērtībā no trim Turcijas ostām, kuras ir ļoti atkarīgas no fosilā kurināmā jūras pārvadājumiem no Krievijas. Eiropas Savienībai ir jānovērš šī sankciju nepilnība, lai pārtrauktu finansējumu Kremļa izvērstajam karam pret Ukrainu.

Lai novērtētu Krievijas fosilā kurināmā tirdzniecības uzplaukumu, atliek vien doties uz kādu jumta kafejnīcu pie Bosfora. Martā, malkojot tēju uz kādas Stambulas terases, novēroju, kā divu stundu laikā vismaz četri tankkuģi – vēlāk tie tika identificēti, izmantojot atvērtā koda jūras satiksmes tīmekļa vietnes – caur vienu no pasaules noslogotākajiem kuģniecības punktiem veda Krievijas jēlnaftu un pārstrādātos produktus.

Nesenais Enerģijas un tīra gaisa pētniecības centra (CREA) un Demokrātijas pētījumu centra (CSD) ziņojums apstiprināja to, ko novēroju Stambulā. Turcija ir veicinājusi Krievijas naftas plūsmu uz Eiropas Savienību kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, ļaujot Kremlim apiet bloka sankcijas un paildzināt karu.