Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Francijā olimpisko spēļu atklāšanas dienā noticis uzbrukums ātrvilcienu tīklam (11)

Foto: Reuters/ScanPix

Francijas valsts dzelzceļa uzņēmums SCNF ziņo par “vandalismu vairākās ātrgaitas vilcienu TGV līnijās”. Sīkāka informācija pašlaik nav zināma. Francijas transporta ministrs Patrīss Vergrīts notikušo raksturojis kā “koordinētas ļaunprātīgas darbības pret vairākām TGV līnijām”. Viņš “visstingrāk nosoda šīs noziedzīgās darbības”. Satiksme būs “nopietni traucēta” līdz pat šīs nedēļas nogalei.

Neilgi pirms olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas Parīzē dzelzceļa uzņēmums SNCF paziņojis par “masveida uzbrukumu” Francijas ātrgaitas vilcienu tīklam.

SNCF “vakar vakarā kļuva par vairāku vienlaicīgu ļaunprātīgu darbību upuri, kas skāra LGV Atlantique, Nord un Est. Tika veikti ļaunprātīgi dedzināšanas uzbrukumi, lai sabojātu mūsu iekārtas,” piektdienas rītā paziņojumā presei paziņoja uzņēmums. Savukārt Parīzes policija koncentrē savu personālu Parīzes dzelzceļa stacijās. Policijas prefekts Lorāns Nuņess sabiedriskajai raidorganizācijai “France Info” sacīja: “Mēs kopš rīta pastiprinām drošības sistēmu.”

Daudzi dzelzceļa savienojumi ar ātrgaitas vilcieniem TGV būs jāatceļ, piektdien ziņu aģentūrai AFP pavēstīja SNCF. Starp skartajām līnijām bija arī ātrgaitas līnija starp Lilli un Parīzi. Ierobežojumi sākās ap plkst. 5.15.

Dzelzceļa uzņēmums paskaidroja, ka “situācija, visticamāk, turpināsies vismaz visu nedēļas nogali, kamēr tiks veikti remontdarbi”. Paredzams, ka satiksme normalizēsies tikai pirmdien.

Uzņēmums paredz, ka TGV, Intercités un Ouigo vilcieni kavēsies no 30 minūtēm līdz 1 stundai un 10 minūtēm.

Vairākas ātrgaitas vilcienu TGV līnijas uz rietumiem, ziemeļiem un austrumiem no Parīzes ir cietušas. Ietekmēta arī vilcienu satiksme ar Beļģiju un "Eurostar" vilcienu reisi uz Lielbritāniju pa tuneli zem Lamanša šauruma. 

Tomēr dienvidaustrumu līnijā satiksme nav traucēta, jo sabotāžas aktu izdevies novērst. 

Parīzes Monparnasas stacijā ir izveidojušās rindas.

Pēc SNFC sniegtās informācijas, traucēti apmēram 800 000 cilvēku ceļojumu plāni.

NCF nosauca incidentu par “vandalisma aktu”.

Avots tiesībsargājošajās institūcijās AFP teica, ka ir skaidrs, ka notikuši koordinēti sabotāžas akti.

Kā ziņo “Le Monde”, esot bijuši vairāki ļaunprātīgi dedzināšanas uzbrukumi.

Vasaras olimpiskās spēles Parīzē tiks atklātas piektdien plkst.20.30.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu