Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Lielbritānija, ASV un Dienvidkoreja brīdina par Ziemeļkorejas kiberspiegošanas kampaņu

Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānija, ASV un Dienvidkoreja ceturtdien brīdināja par Ziemeļkorejas atbalstītu globālas kiberspiegošanas kampaņu šīs valsts kodolieroču ambīciju veicināšanai.

Likumsargājošās un izlūkošanas aģentūras paziņoja, ka grupējums "Andariel" "kompromitējis organizācijas visā pasaulē, lai nozagtu konfidenciālu un slepenu tehnisko informāciju un intelektuālā īpašuma datus".

"Andariel" ir identificēts kā Phenjanas spiegošanas aģentūras atzars, kas strādā, "lai veicinātu režīma militārās un nukleārās ambīcijas," paziņoja Lielbritānijas Nacionālais kiberdrošības centrs.

"Andariel" vērsies galvenokārt pret aizsardzības, aeronautikas, kodolenerģētikas un inženierijas organizācijām, kā arī medicīnas pakalpojumu sniedzējiem un enerģijas piegādātājiem. Pret dažiem no tiem tika vēsti izspiešanas kiberuzbrukumi.

"Globālās kiberspiegošanas operācija, kuru mēs šodien atmaskojām, parāda to, cik tālu Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas (Ziemeļkorejas) valsts atbalstītie aktori ir gatavi iet, lai veicinātu tās militārās un kodolieroču programmas," sacīja Nacionālā kiberdrošības centra operāciju direktors Pols Čičesters.

"Tam vajadzētu atgādināt kritiskās infrastruktūras operatoriem, cik svarīgi ir aizsargāt konfidenciālo informāciju un intelektuālo īpašumu to sistēmās, lai novērstu zādzības un aplamu izmantošanu."

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) paziņoja, ka "Andariel", kas zināms ar dažādiem nosaukumiem, "vēl arvien ir drauds dažādiem rūpniecības sektoriem visā pasaulē".

FIB vēstīja, ka "Andariel" bija mēģinājis iegūt tādu informāciju kā specifikācijas un rasējumus urāna pārstrādei un bagātināšanai, kā arī raķetēm un pretraķešu aizsardzības sistēmām.

ASV Tieslietu ministrija paziņoja par apsūdzību izvirzīšanu Ziemeļkorejas pilsonim Rimam Džonhjokam, kurš bijis šī hakeru grupējuma loceklis. Iepriekšējās izmeklēšanas zvērinātie Kanzasas štatā viņu apsūdz par izspiešanas kiberuzbrukumiem ASV slimnīcām un citiem veselības aprūpes sniedzējiem.

ASV Valsts departaments apsolījis līdz 10 miljonu dolāru atlīdzību par informāciju, kas ļautu viņu notvert.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu