Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vērmanes dārzā aizliedz rīkot Krievijas flotes piemiņas pasākumu (11)

Papildināts
Vērmanes dārzs vasarā.
Vērmanes dārzs vasarā. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas pašvaldība aizliegusi sestdien Vērmanes dārzā iecerēto pasākumu Krievijas flotes piemiņai, informē Rīgas dome.

"Uzskatu, ka Krievijas iebrukuma Ukrainā un tur notiekoša kara laikā šāda Krievijas impēriju slavinoša pasākuma organizēšana Latvijas galvaspilsētā vērtējama kā provokācija. Tā būtu atklāta necieņas izrādīšana Ukrainas aizstāvjiem un pretrunā ar vairākuma civilizētās sabiedrības nostāju," norāda, Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

"Tādēļ, ņemot vērā arī Valsts Drošības dienesta rekomendāciju, esmu nolēmis aizliegt minētā pasākuma rīkošanu," skaidro izpilddirektors.

Valsts Drošības dienesta slēdzienu par plānoto pasākumu pieprasīja Rīgas mēra pienākumu izildītājs, vicemērs Edvards Ratnieks (NA). VDD arī rekomendē nepieļaut šāda provokatīva rakstura sapulci. "Pašvaldības nostāja ir viennozīmīga - Rīgā nav un nebūs vietas Krievijas armiju slavinošiem pasākumiem," uzsver Ratnieks.

Pasākums bija pieteikts sestdien no plkst.12 līdz 14 pie estrādes Vērmanes dārzā. Tika plānota sapulce par godu krievu flotes 310 gadadienai Ganguta jūras kaujā.

Bija pieteikts, ka pasākumā piedalīsies 20 cilvēku.

Rīgas domē informēja, ka pasākumu bija pieteikusi kāda privātpersona. Saskaņā ar datu aizsardzības regulu pašvaldībai neesot tiesību atklāt privātpersonas vārdu.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, pasākumu plānojis rīkot Staņislavs Razumovskis, kurš pirms vairākiem gadiem Latvijas Krievu savienības (LKS) organizētajā piketā bija atnesis Krievijas karogu.

Kā informēja LKS līdzppriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs, Razumovskis nav LKS biedrs un plānotā pasākuma rīkošana neesot saistīta ar LKS.

Internetā pieejama informācija, ka Razumovskis ir ar Krieviju saistītu pieminekļu aizstāvis. Viņš, piemēram, iebildis pret Puškina pieminekļa aizvākšanu no Kronvalda parka.

Kā liecina internetā pieejamā informācija, kauja pie Gangutas raga Baltijas jūrā notika 1714.gadā, kad Krievijas flote sakāva zviedru karaspēku, ko veidoja desmit kuģi. Tā esot pirmā Krievijas flotes uzvara.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu